Cambridge IELTS 10, Test 3, Reading Passage 2: Autumn Leaves, Solution With Answer Key

Autumn Leaves Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 10 Test 3 Reading Passage 2. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Autumn Leaves

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 10, Test 3  Academic Reading Module, Reading Passage 2

 

PASSAGE 2: Autumn Leaves (View Full Passage Here)

Questions 14-18 (Identifying information)

** Tips (link details): How To Solve Information Matching or Locating Paragraph In IELTS Reading Module?

Question 14: a description of the substance responsible for the red colouration of leaves.
Keywords: substance, responsible, red colouration, leaves;
Now, we need to find the clue (the substance) which causes the leaves to turn red. Take a look at the first lines of paragraph C. The writer says, “The source of the red is widely known: it is created by anthocyanins, water-soulable plant pigments reflecting the red to blue range of the visible spectrum.”
This means the substance which is responsible for red colouration of leaves is anthocyanins.
Answer: C

Question 15: the reason why trees drop their leaves in the autumn.
Keywords: reason, trees drop, leaves, autumn
Now, in paragraph B lines 3-7 say, “As fall approaches in the northern hemisphere, the amount of solar energy available declines considerably. For many trees – evergreen conifers being an exception – the best strategy is to abandon photosynthesis until the spring. So rather than maintaining the now redundant leaves throughout the winter, the tree saves its precious resources and discards
them.
So, the lines suggest that many trees like the conifers cannot create photosynthesis due to the lack of solar energy. So, they stop their photosynthesis until spring. The tree drops the leaves to save its precious energy.
Here, discards = drops;
Answer: B

Question 16: some evidence to confirm a theory about the purpose of the red leaves
Keywords: evidence, confirm, theory, purpose, red leaves.
Now, in paragraph H the writer starts by saying, “Even if you had never suspected that this is what was going on when leaves turn red, there are clues out there.” The lines suggest that there are some clues or evidences which can confirm the purpose of red leaves. Then, in the following lines the writer shows three evidences to confirm the theory.
Answer: H

Question 17: an explanation of the function of chlorophyll
Keywords: function, chlorophyll
Now, in paragraph B, the author says in the very first lines, “Summer leaves are green because they are full of chlorophyll, the molecule that captures sunlight and converts that energy into new building materials for the tree.”
So, this line explains what chlorophyll does.
Answer: B

Question 18: a suggestion that the red colouration in leaves could serve as a warning signal
Keywords: red colouration, could serve as, warning signal
Now, in paragraph E, the first lines talk about a suggestion, “It has also been proposed that trees may produce vivid red colours to convince herbivorous insects that they are healthy and robust and would be easily able to mount chemical defenses against infestation.”
So, this proposal means that the red colouration works as a warning sign for herbivorous insects and protect the trees from those insects.
Answer: E


 

Questions 19-22 (Completing sentences with NO MORE THAN THREE WORDS)
General Idea:  For this type of question, first, skim the passage to find the keywords in the paragraph concerned with the answer, and then scan to find the exact word/words.

Question 19: The most vividly coloured red leaves are found on the side of the tree facing the _________.
Keywords: most vividly coloured red leaves, found, side, facing
Now, in paragraph H lines 2-3, “One is straightforward: on many trees, the leaves that are the reddest are those on the side of the tree which gets most sun.”
Here, the leaves that are the reddest = most vividly coloured red leaves, get = faces;
Answer: sun

Question 20: The __________ surfaces of leaves contain the most red pigment.
Keywords: surface, contains, most red pigment;
Now, the lines 3-4 in paragraph H, “Not only that, but the red is brighter on the upper side of the leaf.” Here, the lines mean that the red colour/ pigment is found most (the red is brighter) on the upper side (surface).
Answer: upper

Question 21: Red leaves are most abundant when daytime weather conditions are ________ and sunny.
Keywords: most abundant, daytime weather, sunny;
Now, again, in paragraph H, lines 4-5, “It has also been recognised for decades that the best conditions for intense red colours are dry, sunny days and . . … . . ” The lines suggest that ‘intense red colour’ (Red leaves are most abundant) when the daytime weather is dry and sunny.
Answer: dry

Question 22: The intensity of the red colour of leaves increases as you go further __________.
Keywords: intensity of red colour, increases, go further;
Now, in paragraph H lines 7-8, “And finally, trees such as maples usually get much redder the more north you travel in the northern hemisphere.”
Here, the lines mean if you travel further north, you will see much redder leaves / the intensity of red colour will increase.
Answer: north

 


 

Question 23-25: TRUE, FALSE, NOT GIVEN

** Tips (link details): How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

Question 23: It is likely that the red pigments help to protect the leaf from freezing temperatures.
Keywords: red pigments, protect, freezing temperatures;

Now, in paragraph D, the writer talks about the possibility of the defense mechanism of red pigments in the very first sentence, “Some theories about anthocyanins have argued that they might act as a chemical defense against attacks by insects or fungi, or that they might attract fruit-eating birds or increase a leafs tolerance to freezing.”
The statement suggests that red pigment actually increases leaf’s tolerance to freezing, not protect the leaf from freezing temperature.
Answer: FALSE

Question 24: The ‘light screen’ hypothesis would initially seem to contradict what is known about chlorophyll.
Keywords: light screen hypothesis, seem to contradict, about chlorophyll
Now, in paragraph F, the author mentions in lines 1-3, “Perhaps the most plausible suggestion as to why leaves would go to the trouble of making anthocyanins when they’re busy packing up for the winter is the theory known as the ‘light screen’ hypothesis. It sounds paradoxical, … …”
Here, paradoxical = seems to contradict;
Answer: TRUE

Question 25: Leaves which turn colours other than red are more likely to be damaged by sunlight.
Keywords: turn colours other than red, more likely, damaged, sunlight;
Now, in paragraph I we find the writer’s confused tone over the issue of colouration of leaves by some trees and not by some others. “…. .. is why some trees resort to producing red pigments while others don’t bother, and simply reveal their orange or yellow hues. Do these trees have other means at their disposal to prevent overexposure to light in autumn? … .. ..”
There is no clue or a clear decision regarding this.
Answer: NOT GIVEN

Question 26: Multiple choice question
For which of the following questions does the writer offer an explanation?
A. why conifers remain green in winter
B. how leaves turn orange and yellow in autumn
C. how herbivorous insects choose which trees to lay their eggs in
D. why anthocyanins are restricted to certain trees
Now, in paragraph B we find a clear explanation about how leaves turn orange and yellow in autumn. The writer concludes the paragraph by saying, “.. ..This unmasking explains the autumn colours of yellow and orange. .. . . .. . …”
Answer: B

 

 

View Full Passage Here

 

 

Answer Key – Autumn Leaves

Cambridge IELTS 10 Test 3 Answer Key, Reading Passage 2

 

Autumn Leaves Reading Passage Answers Keys

Passage 2

14. C

15. B

16. H

17. B

18. E

19. sun(light)

20. upper

21. dry

22. north

23. FALSE

24. TRUE

25. NOT GIVEN

26. B

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply