Cambridge IELTS 11, Test 1, Reading Passage 3: Reducing The Effects of Climate Change, Solution With Answer Key

Reducing The Effects of Climate Change Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 11, Test 1: Reading Passage 3. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Reducing The Effects of Climate Change

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 11, Test 1  Academic Reading Module, Reading Passage 3

 

PASSAGE 3: Reducing The Effects of Climate Change (View Full Passage Here)

Questions 27-29 (Identifying Information):

** Tips (link details): How To Solve Information Matching or Locating Paragraph In IELTS Reading Module?

 

Question 27. mention of a geo-engineering project based on an earlier natural phenomenon.
Keywords: geo-engineering, earlier natural phenomenon

Now,  find whether a geo-engineering project had been modelled on any natural phenomenon. We can skim the paragraphs one by one and in paragraph D, we find the mention of a natural phenomenon or disaster in lines 3-4, where it states, “The idea is modelled on historic volcanic explosions, such as that of Mount Pinatubo…… . .”
Answer: D

Question 28. an example of a successful use of geo-engineering.
Keywords: successful use, geo-engineering
Now, in paragraph B lines 1-2 say, “Geo-engineering has been shown to work, at least on a small localized scale. For decades, May Day parades in Moscow have taken place under clear blue skies, aircraft having deposited dry ice, silver iodide and cement powder to disperse cloud.’’
We can easily find here the example of a successful use of geo-engineering.
Answer: B

Question 29. a common definition of geo-engineering
Keywords: common, definition
Now, generally, a definition of anything can be found in the first few paragraphs. So, we need to look carefully in Paragraph A. In paragraph A lines 7-8 state, “…. … . .geo-engineering – a term which generally refers to the intentional large-scale manipulation of the environment.”
Here, refers to = means / denes;
Answer: A


 

 

Questions 30-36 (Completing table)

** Tips (link details): How To Solve Notes, Table, Form, Summary, Flow Chart, Diagram in IELTS Reading

Question 30. to create a _________ that would reduce the amount of light reaching Earth.
Keywords: create, would reduce, light reaching earth
Now, look carefully through the first few paragraphs and try to find out the word ‘spacecraft’ because this word is found in the Procedure column in the question. The mention of the word ‘spacecraft’ can be found in paragraph B, line 6. So, we have to scan from here. Lines 6-8 say, “…. His scheme would employ up to 16 trillion minute spacecraft, each weighing about one gram, to form a transparent, sunlight-refracting sunshade in an orbit 1.5 million km above the Earth. This could, argues Angel, reduce the amount of light reaching the Earth by two per cent.”
Here, tiny = minute, create = form, far above Earth = 1.5 million km above the Earth;
Answer: sunshade

Question 31. place………in the sea
Keywords: place, the sea
Now, in paragraph C, line 2 the writer says, “…. . . and depositing iron in the ocean to stimulate the growth of algae – …”.
Here, depositing = place, ocean = the sea;
Answer: iron

Question 32. to encourage ……..to form
Keywords: encourage, to form
Now, also in paragraph C, line 2 the writer says, “…. . . and depositing iron in the ocean to stimulate the growth of algae – …”.
Here, to stimulate the growth = encourage, to form;
Answer: algae

 

Question 33. to create ……….that would reduce the amount of light reaching Earth.
Keywords: create, would reduce, light reaching Earth
Now, find out the paragraph that contains the information about aerosol sprays because ‘aerosol spray’ is mentioned
in the Procedure column. The mention of ‘aerosol spray’ is found in paragraph D, line 1, and in line 3 it says, “… .. .. so that sulphur dioxide would form clouds which would, in turn, lead to a global dimming.”
Here, create = form, reduce the amount of light reaching Earth = a global dimming;
Answer: clouds

Question 34. fix strong……to Greenland ice sheets
Keywords: fix, strong, Greenland ice sheets
Now, find the word ‘Greenland’ and you will get the answer. Focusing on paragraph D, we find the following lines – “Scientists have also
scrutinized whether it’s possible to preserve the ice sheets of Greenland with reinforced high-tension cables, preventing icebergs from moving into the sea.”
Here, strong = reinforced;
Answer: cables

Question 35. to allow the……..to reflect radiation
Keywords: allow, reflect, radiation
Now, as by the table, we have to find out information about planting trees in Russian Arctic, because at the end of paragraph D, the author says, “Meanwhile in the Russian Arctic, geo-engineering plans include the planting of millions of birch trees. Whereas the region’s native evergreen pines shade the snow and absorb radiation, birches would shed their leaves in winter, thus enabling radiation to be reflected by the snow.” So, planting trees would allow snow to reflect radiation.

Here, lose = shed, allow = enable
Answer: snow

Question 36. change the direction of ……….. to bring more cold water into ice-forming areas.
Keywords: change, direction, to bring, more cold water, ice-forming areas
For this question, the keyword is ice-forming areas. At the end of paragraph D, the author points out that “Re-routing Russian rivers to increase cold water flow to ice-forming areas could also be used to slow down warming, say some climate scientists.”
Here, change the direction of = re-route, bring more cold water = increase cold water flow;
Answer: rivers

 


Questions 37-40 (Matching statements with list of people)

** Tips(link details): How To Solve Matching Statements With Correct Theory In IELTS Reading?

General Idea: For these questions, we must focus on the last four paragraphs of Reading Passage 3 which contain the scientists’ statements.

Question 37. The effects of geo-engineering may not be long-lasting.
Keywords: effects, not long-lasting
Now, in paragraph E, there is a statement from Dr Phil Rasch which is as follows – “I think all of us agree that if we were to end geo-engineering on a given day, then the planet would return to its pre-engineered condition very rapidly… . . .. ” This means that once geo-engineering does its job, the effects of it on the planet may end, too. In other words, “the effects of geo-engineering may not be long-lasting”
Answer: B

Question 38. Geo-engineering is a topic worth exploring
Keywords: worth exploring
Now, in the last paragraph, Dr Martin Sommerkorn gives stress that “Human-induced climate change has brought humanity to a position where we shouldn’t exclude thinking thoroughly about this topic and its possibilities.”
Here, worth exploring = shouldn’t exclude thinking thoroughly;
Answer: D

Question 39. It may be necessary to limit the effectiveness of geo-engineering projects.
Keywords: limit, geo-engineering projects
Now, in paragraph G, we find a statement from Dan Lunt – “To avoid such a scenario, Lunt says Angel’s project would have to operate at half strength; all of which reinforces his view that the best option is to avoid the need for geo- engineering altogether.”

Here, limit the effectiveness = operate at half strength;
Answer: C

Question 40. Research into non-fossil-based fuels cannot be replaced by geo-engineering.
Keywords: non-fossil-based fuels
Now, in paragraph E, Angel says that his plan is “no substitute for developing renewable energy, the only ‘permanent solution’.”
Here, non-fossil-based fuels = renewable energy, cannot be replaced = no substitute for;
Answer: A

 

 

View Full Passage Here

 

 

Answer Key – Reducing The Effects of Climate Change

Cambridge IELTS 11 Test 1 Answer Key, Reading Passage 3

 

Reducing The Effects of Climate Change Reading Passage Answers Keys

Passage 3

27. D

28. B

29. A

30. sunshade

31. iron

32. algae

33. clouds

34. cables

35. snow

36. rivers

37. B

38. D

39. C

40. A

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply