Cambridge IELTS 12, Test 8, Reading Passage 1: The History of Glass, Solution With Answer Key

The History of Glass Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 12, Test 8: Reading Passage 1. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

The History of Glass

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 12, Test 8 or Test 4, Academic Reading Module, Reading Passage 1

 

PASSAGE 1: The History of Glass (View Full Passage Here)

Questions 1-8 (Completing notes with ONE WORD ONLY):

** Tips (link details): How To Solve Notes, Table, Form, Summary, Flow Chart, Diagram in IELTS Reading

General Idea: To solve this question, first skim the passage to find the keywords in the paragraph concerned with the answer, and then scan to nd the exact word. Here scanning technique will come in handy. Target the keywords of the questions to nd the answers. Remember to focus on Proper nouns, random Capital letters, numbers, special characters of text etc.

Question 1 and 2: Early humans used a material called 1______ to make the sharp points of their 2 _____.
Keywords: early humans, material, make sharp points

Now, the answer is found in paragraph 1. Here, in the 1st line, a phrase is found (our earliest origins) which is synonymous to early humans. After that, in lines 2, 3 and 4, the author says, “……. Historians have discovered that a type of natural glass – obsidian – ……”. The synonym of sharp points is also found in line 7, ‘……. – was first used as tips of spears.”
Answer are:
1. obsidian, 2. spears

Question 3: 4000 BC: 3 ______ made of stone were covered in a coating of man-made glass.
Keywords: 4000 BC, stone, coating, man-made glass
Now, in paragraph A, lines 8-11 says, “Archaeologists have even found evidence of man-made glass which dates back to 4000 BC; this took the form of glazes used for coating stone beads.”

Here, we can see the direct references from the questions to the keywords like man-made glass, 4000 BC, coating and stone. So, the
thing that was made of stone was beads.
Answer: beads

Question 4: First century BC: glass was coloured because of the 4 _____ in the material.
Keywords: First century BC, was coloured, because
Now, in paragraph B, lines 3-5 says, “….. from the first century BC . The glass made during this time was highly coloured due to the impurities of the raw material.”

Here, we can nd some direct matches and synonyms for our selected keywords like:
First century BC, highly coloured = coloured; and due to = because;
Answer: impurities

Question 5: Until 476 AD: Only the 5 ______ knew how to make glass.
Keywords: Until 476 AD, Only, knew how to make glass
Now, in paragraph 2, lines 9-17 say, “The secret of glass making was taken across Europe by the Romans during this century. However, they guarded the skills and technology required to make glass very closely, and it was not until their empire collapsed in 476 AD that glassmaking knowledge became widespread throughout Europe and the Middle East.”
These lines suggest that only the Romans knew about how to make glass until the collapse of their empire in 476 AD.
Answer: Romans

Question 6 and 7: 17 century: George Ravenscroft developed a process using 6 ______ to avoid the occurrence of 7 ______ in blown glass.
Keywords: 17th century, George Ravenscroft, developed a process, using, to avoid, in blown glass
Now, in paragraph 3 we find the reference of the name George Ravenscroft here. There is also a reference to the invention of lead crystal glass. Then the author says in lines 5-8, “… … He attempted to counter the effect of clouding that sometimes
occurred in blown glass by introducing lead to the raw materials used in the process.”.
Here, counter = to avoid
So, it can be understood here that George Ravenscroft developed a process by using lead so that the occurrence of clouding can be avoided.
Answers are: 6. lead, and 7. clouding

Question 8: Mid-19th century: British glass production developed after changes to laws concerning 8 _____.
Keywords: Mid-19th century, British glass production, developed, after changes, laws concerning,
Now, in paragraph 4, lines 1-6 says, “In Britain, the modern glass industry only really started to develop after the repeal of the Excise Act in 1845. Before that time, heavy taxes had been placed on the amount of glass melted in a glasshouse, and were levied continuously from 1745 to 1845.”
Here, we can gather from the text that British glass production was in a problem in the mid-19th century (1745-1845) when there were taxes for glass blowing industry. But after the Excise Act was repealed in 1845, the industry only started to develop.
Answer: taxes

—————–

Questions 9-13 (TRUE/FALSE/NOT GIVEN):

** Tips (Link Details): How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

Question 9: In 1887, HM Ashley had the fastest bottle-producing machine that existed at the time.

Keywords: 1887, HM Ashley, fastest, bottle-producing, existed at the time
Now, to find the answer for this question, find the given year (1887). If you just brush your eyes on each paragraph quickly, you will find the year in Paragraph 5. Now, read the first few lines and try to find the other keywords.

In line 4, we can find HM Ashley, the name of the glass factory. In lines 7 and 8, the writer mentions, “…. – more than three times quicker than any previous production method.” This means HM Ashley was the fastest bottle-producing machine of that time.
Answer: TRUE

Question 10: Michael Owens was hired by a large US company to design a fully-automated bottle manufacturing machine for them.
Keywords: Michael Owens, was hired, by large US company, to design, fully-automated, machine
Now, the answer can be found in lines 8-10. Here, it is mentioned that Michael Owens owned a large US company, he was not hired by them. Check the lines, “……Michael Owens – founder of the Owens Bottle Machine Company (later the major manufacturers Owens-Illinois).”
Here, founder = owner;
Answer: FALSE

Question 11: Nowadays, most glass is produced by large international manufacturers.
Keywords: Nowadays, most glass, produced by, large international manufacturers
Now, look for the first keyword like Nowadays. In paragraph 6 line 1 starts with a word Today which is synonymous to Nowadays.
But this paragraph talks about glass manufacture as a big industry. But nowhere in the paragraph has it discussed about the issue whether
most glass production is done by large international manufacturers or not.
Answer: NOT GIVEN

Question 12: Concern for the environment is leading to an increased demand for glass containers.
Keywords: Concern, environment, leading to, increased demand
Now, in paragraph 7, the first few lines contain the answer. Here the lines say, “…… and with growing consumer concern for green issues, glass bottles and jars are becoming even more popular.” It means that the consumers of glass are worried about the environmental issues (green issues) and this is making the production of glass even more popular (increased demand).
Answer: TRUE

Question 13: It is more expensive to produce recycled glass than to manufacture new glass.
Keywords: more expensive, produce recycled glass, than, manufactured new glass
Now, in paragraph 7, lines 6-10 say, “….. As less energy is needed to melt recycled glass than to melt down raw materials, this also saves fuel and production costs.” So, it is clear that producing glass actually saves money which means it is less expensive.
Answer: FALSE

View Full Passage Here

Answer Key – The History of Glass

Cambridge IELTS 12 Test 8 Answer Key, Reading Passage 1

 

The History of Glass Reading Passage Answers Keys

Passage 1

1. obsidian

2. spears

3. beads

4. impurities

5. Romans

6. lead

7. clouding

8. taxes

9. TRUE

10. FALSE

11. NOT GIVEN

12. TRUE

13. FALSE

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply