Cambridge IELTS 13, Test 1, Reading Passage 3: Artificial Artist?, Solution With Answer Key

Cambridge IELTS 13, Test 1: Reading Passage 3 – Artificial Artist? with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Passage 3 – Artificial Artist?

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 13, Test 1, Academic Reading Module, Reading Passage 3

 

Questions 27-31: (Multiple Choice Questions)

** Tips (Link Details): How To Solve Multiple Choice Questions in IELTS Reading Module?

General Idea:  Quick reading or skimming technique might come handy here. Remember that answers in 3 options out of 4 will be very close. So, vocabulary power will help a lot to choose the best answer.
So, skimming is the best reading technique. You need not understand every word here. Just try to gather the gist of the sentences. That’s all.
Read quickly and don’t stop until you finish each sentence.

Question 27: What is the writer suggesting about computer-produced works in the first paragraph?
Keywords: computer-produced works, first paragraph

Now, In the first paragraph, the answer to this question can be guessed from line 1.
In line 1 the writer of the passage says, “The Painting Fool is one of a growing number of computer programs which, so their makers claim,
possess creative talents.” Here, the phrase one of a growing number is a clear indication that the number of computer programs is on the rise.
So, great progress has been made here.
Answer: B (A great deal of progress has already been attained in this eld.)

 

Question 28: According to Geraint Wiggins, why are many people worried by computer art?
Keywords: Geraint Wiggins, worried by computer art
Now, in line 5 of paragraph 2. Here the writer says, “…. It scares a lot of people. They are worried that it is taking something special away from what it means to be human.”

Many of you (IELTS candidates) may think that the answer would be D (It will lead to a deterioration in human ability). But the answer cannot be it because the answer is in future form (..will lead..), while the lines in the text are in present form. Answer A and B are ruled out because there is no comparison on any aesthetic power between computer or human art and the line does not say anywhere that computer art may overtake or supersede human art.

But answer C (It undermines a fundamental human ability) has a close relationship with the line. The line indicates to the fact that people are
worried that machines like computer may have the powers which are found generally in humans. Thus, computer art can undermine or make
human quality weaker.
Answer: C (It undermines a fundamental human ability)

 

Question 29: What is a key difference between Aaron and the Painting Fool?
Keywords: key difference, Aaron, Painting Fool

Now, in lines 2-5 of paragraph 4. Here, the author mentions some amazing and interesting features of the computer program named
the Painting Fool – such as “only need minimal direction”, “can come up with its own concepts”, “runs its own web searches”, “trawls through social media sites”, “beginning to display a kind of imagination”, “creating pictures from scratch”. All these features or characteristics indicate that The Painting Fool is different from Aaron in its source of subject for painting.
Answer: C (the source of its subject matter)

Question 30: What point does Simon Colton make in the fourth paragraph?
Keywords: fourth paragraph, Simon Colton

Now, answer A is ruled out because there is no reference to anything childish and simplistic. There are also no points on whether people should apply the same concepts of creativity to all forms of art. So, answer B is also wrong. Take a close look at lines 7-8, where the author
says, “….. Colton agrees that such reactions arise from people’s double standards towards software-produced and human-produced art.” Here, the phrase ‘double-standard’ matches with the phrase in answer D ‘different criteria’.
Answer: D (People tend to judge computer art and human art according to different criteria)

Question 31: The writer refers to the paintings of a chair as an example of computer art which –
Keywords: paintings of a chair

Now, in lines 12-14 of paragraph no. 4, we nd the reference of the painting of a chair. “Some of the Painting Fool’s paintings of a chair came out in black and white, thanks to a technical glitch. This gives the work an eerie, ghostlike quality.” It means that though there was a glitch or problem in the program, it created an excellent black and white feature in the painting which was very attractive/striking/spooky (eerie, ghostlike quality).
Answer: A (achieves a particularly striking effect)

 

Questions 32-37 (Completing sentence with given list of Ideas)

** Tips (Link Details): How to Solve Sentence Completion Questions in IELTS Reading Module?

General Idea:  candidates have to complete sentences with a list of ideas. It is just like completing sentences. Candidates need to check the keywords from the question parts and try to match those keywords with the information given in the passage.

Question 32: Simon Colton says it is important to consider long-term view when –
Keywords: Simon Colton, important, long-term view

Now, the answer is in the first two lines of paragraph 5. Here, the writer says, “Researchers like Colton don’t believe it is right to measure machine creativity directly to that of humans who ‘have had millennia to develop our skills.’ These lines clearly indicate that we should not be so direct or so quick to compare machine creativity with human creativity because humans have had developed their skills in several millennia (thousand years) to become as creative as they are now, but machines have evolved only recently and more time is necessary to understand what machines can create.
Answer: D (comparing the artistic achievements of humans and computers)

Question 33: David Cope’s EMI software surprised people by –
Keywords: David Cope’s EMI, surprised people

Now, we find the mention of David Cope’s EMI software in lines 4-5 of paragraph 5. Then, in lines 7-8, we can find the answer. Here, the writer states, “Audiences were moved to experts into thinking they were hearing genuine Bach.” It means the audience was so moved by their experience of listening to machine-created music that they failed to distinguish (to find the difference) between machine-created music and human-created music.”
Answer: A (generating work that was virtually indistinguishable from that of humans)

 

Question 34: Geraint Wiggins criticized Cope for not –
Keywords: Geraint Wiggins, criticized, Cope

Now, We can see a criticism made by Geraint Wiggins about Cope’s EMI software in paragraph 5, lines 9-11. The author states, “Some, such as Wiggins, have blasted Cope’s work as pseudoscience, and condemned him for his deliberately vague explanation of how the software worked.” It means Wiggins does not like Cope’s work because it is pseudoscience (a kind of scientific work which is not what it claims to be) and Cope’s explanations about the work are vague (unclear/elusive)

Answer: E (revealing the technical details of his program)

 

Question 35: Douglas Hofstadter claimed that EMI was –
Keywords: Douglas Hofstadter, claimed, EMI

Now, in lines 11-12 of paragraph 5. The lines say, “…. Meanwhile, Douglas Hofstadter of Indiana University said EMI created replicas
which still rely completely on the original artist’s creative impulses.”
Answer: C (producing work entirely dependent on the imagination of its creator)

 

Question 36: Audiences who had listened to EMI’s music became angry after –
Keywords: Audiences, listened, EMI’s music, angry

Now, in lines 13-14 of paragraph 5. Here, the author states, “When audiences found out the truth, they were often outraged with Cope,
and one music lover even tried to punch him.” This means when audiences found out that they actually listened to music created by a machine, they were outraged or became angry at the creator of the program.
Answer: G (discovering that it was the product of a computer program)

 

Question 37: The participants in David Moffat’s study had to assess music without –
Keywords: participants, David Moffat’s study, assess music without

Now, to find the answer to this question, we must find David Moffat first. In paragraph no. 6, we find the name in line no. 2. The next lines give us clues to the answer. Here, in lines 3-4, the writer says, “He asked both expert musicians and non-experts to assess six compositions. The participants weren’t told beforehand whether the tunes were composed by humans or computers”. This means the listeners were not given information about the original composer until they listened to the music.
Answer: B (knowing whether it was the work of humans or software)

 

Questions 38-40: (YES, NO, NOT GIVEN)

** Tips (Link Details): How To Solve Yes, No, Not Given Question in IELTS Reading Module?

Question 38: Moffat’s research may help explain people’s reactions to EMI.
Keywords: Moffat’s research, help, explain, reactions, EMI

Now, we had to read the first half of paragraph 6 for question no. 37 before. Here, we learned that Moffat’s study was giving listeners six music compositions without telling them who the composers were. Now, the last half of the paragraph tells us how people might react to this. “People who thought the composer was a computer tended to dislike the piece more than those who believed it was human. This was true even among the experts, .. . .”
So, the result of the experiment helps to understand people’s reactions.
Answer: YES

Question 39: The non-experts in Moffat’s study all responded in a predictable way.
Keywords: non-experts, Moffat’s study, all responded, predictable way

Now, there is no reference as to whether there was any predictable way to respond by non-experts in Moffat’s study.
Answer:  NOT GIVEN

Question 40: Justin Kruger’s findings cast doubt on Paul Bloom’s theory about people’s prejudice towards computer art.

Keywords: Justin Kruger’s findings, cast doubt, Paul Bloom’s theory

Now, the last paragraph’s lines 1-5 give us the answer. Though we find here two views of Justin Kruger and Paul Bloom, these two views actually approve or support each other.
Paul Bloom’s theory says, “…. . . .. part of the pleasure we get from art stems….. .” This matches with Justin Kruger’s experiments, “… . . have shown that people’s enjoyment of an artwork increases.”

There is another clue: In Paul Bloom’s suggestion, there is a mention of ‘the creative process’. This also matches with Justin Kruger’s findings where we can see the mention of “more time and effort was needed to create it”.
Thus, the two findings do not cast any doubt. Rather, one supports the other.
Answer: NO

 

 

Answer Key – Artificial Artist?

Cambridge IELTS 13 Test 1 Answer Key, Reading Passage 3

 

Artificial Artist? Reading Answers

Passage 3

27. B

28. C

29. C

30. D

31. A

32. D

33. A

34. E

35. C

36. G

37. B

38. YES

39. NOT GIVEN

40. NO

 

 

You may also like...

Leave a Reply