Cambridge IELTS 14, Test 1, Reading Passage 1: The Importance of Children’s Play Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 14, Reading Test 1, Passage 1 The Importance of Children’s Play Solution with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step solution with Tips and Strategies.

 

The Importance of Children’s Play Solution

Questions 1-8: (Completing notes with ONE WORD only):

Write your answer in boxes 1-8 on your answer sheet.

Tips: How to Complete Notes,Table, Form, Summary, Flow Chart, Diagram in IELTS Reading?

 

Question 1: building a ‘magical kingdom’ may help develop … 1 ……..
 Keywords: magical kingdom, help develop

Solution: The keyword ‘magical kingdom’ found in paragraph (P1) no. 1 in line 1.  In the last lines of the paragraph, the writer says, “Although she isn’t aware of it, this fantasy is helping her take her first steps towards her capacity for creativity and . . . .. ..”
Here, helping her take her first steps towards her capacity  means  “help develop”
Answer:  creativity

Question 2: board games involve ___________ and turn-taking
Keywords:  board games, turn-taking

Solution:  The keyword ‘board game’  found in paragraph (P) no. 2, line (L) no. 3.  The line says, “Later on, when they tire of this and settle down with a board game, she’s learning about the need to follow rules and take turns with a partner.”
Here, take turns with a partner = turn-taking
Answer:  rules

 

Questions 3-6 are under the title: Recent changes affecting children’s play

Question 3: populations of ________ have grown

Solution:  Keywords: recent changes, populations, grown
Need to find out recent changes regarding populations.  In P5, L1-2. “But we live in changing times, and Whitebread is mindful of a worldwide decline in play, pointing out that over half the people in the world now live in cities.”
Here, we live in changing times = recent changes, over half the people = populations grown
So, Answer: cities

 

* Opportunities for free play are limited due to:
Question 4 and 5 : fear of _________

Solution:  Keywords:  opportunities, limited, fear of
Now, go to P 5, L 2-5. The opportunities for free play, …. . . . .. . . . .. . are becoming increasingly scarce.’ he says. Outdoor play is curtailed by perceptions of risk to do with traffic, as well as parents’ increased wish to protect their children from being the victims of crime.”
Here, becoming increasingly scarce = limited, perceptions of risk = fear, parents’

increased wish to protect their children = fear
So,  Answer:  (in any order):
traffic
crime

Question 6: increased __________ in school
Solution: Keywords: increased, school

In P5, L 5-6 . “ . . .. .and by the emphasis on ‘earlier is better’ which is leading to greater competition in academic
learning and schools.
Here, leading to greater = increased
So, answer: competition

 

International policies on children’s play:

Question 7: it is difficult to find __________ to support new policies

Solution: 

Keywords: difficult to find, support new policies
Now,  in P6. “International bodies like the United Nations and the European Union have begun to develop policies . … ..”
Then in the last line, “ . .. .But what they often lack is the evidence to base policies on.”
Here, what they often lack = it is difficult to find
So, answer: evidence

 

Question 8: research needs to study the impact of play on the rest of the child’s __________.

Solution: Keywords – research, study, rest of the child’s.

Now, in P8 Line 2-3,   Dr Jenny Gibson, “Dr Jenny Gibson agrees, pointing out . .. ., there is very little data on the impact it has on the child’s later life.”
Here, child’s later life = rest of the child’s life.
So, answer: life

 

Questions 9-13: TRUE, FALSE, NOT GIVEN

Tips: How to Solve True False Not Given?

Question 9: Children with good self-control are known to be likely to do well at school later on.

Solution: Keywords: good self-control, likely, do well, school, later

Now, in P11, “In a study carried out by Baker with toddlers and young pre-schoolers, she found that children with greater self-control solved problems more quickly —— reasoning. ‘This sort of evidence makes us think that giving children the chance to play will make them more successful problem-solvers in the long run.”
So, children with self-control do well (more successful) in the long run (later on).
Answer: TRUE

 

Question 10: The way a child plays may provide information about possible medical problems.

Solution: Keywords: the way child plays, may provide info, possible medical problems
Now, in P13, Dr Gibson says, “… Playful behaviour is also an important indicator of healthy social and emotional  development. . .. . .. . . .give us important clues (provide info) about their well-being and . .. .. . .. .useful in the diagnosis of neuro developmental disorders like autism ( possible medical problems)”
Here, the way a child plays can be used to identify medical problems (autism).
So, answer : TRUE

Question 11: Playing with dolls was found to benefit girls’ writing more than boys’ writing.

Solution: Keywords:  playing with dolls, benefit, girls’ writing,
Now, in P 14 line 1- 4, But there is no comparison between girls’ writing and boys’ writing.

So, answer: NOT GIVEN

 

Question 12: Children had problems thinking up ideas when they first created the story with Lego.

Solution: Keywords: children, problems, thinking up ideas, first created, Lego
Now, in P15, lines 3-5 of “…. Children wrote longer and better-structured stories when they first played with dolls representing characters in the story. In the latest study, children first created their story with Lego, with similar results.”
The lines show the fact that children produced longer and better-structured story when playing with dolls and Legos. They did not face any problem there.
So, answer: FALSE

 

Question 13: People nowadays regard children’s play as less significant than they did in the past.

Solution: Keywords: nowadays, children’s play, less significant, did in the past
Now, in the last paragraph, Line 1 –  “Somehow the importance of play has been lost in recent decades. It’s regarded as something trivial, or even as something negative that contrasts with ‘work’.”
Here:  nowadays (in recent decades) children’s play has become less significant (something trivial)
So, answer: TRUE

 

Full Reading Test

Answer Key

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *