Cambridge IELTS 14, Test 2, Reading Passage 1: Alexander Henderson Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 14, Test 2: Reading Passage 1; Alexander Henderson (1831-1913) Solution with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Alexander Henderson (1831-1913)

IELTS Cambridge 14 Test 2: Academic Reading Module, Reading Passage 1: The Title of the passage: Alexander Henderson (1831-1913)

 

Questions 1-8: TRUE, FALSE, NOT GIVEN
In this type of question, candidates are asked to find out whether:
The statement in the question matches with the account in the text- TRUE
The statement in the question contradicts with the account in the text- FALSE
The statement in the question has no clear connection with the account in the text- NOT GIVEN

TipsStep by step techniques to solve True, False, Not Given questions

Question 1: Henderson rarely visited the area around Press estate when he was younger.

Solution: Keywords: Henderson, rarely visited, around Press estate, younger.
Now, in paragraph 1,  line 4-7, it owned Press Estate, 650 acres of….. The family often stayed at Press Castle, the large … . . .. . and Alexander spent much of his childhood in the area, .. . .”
Here, the lines suggest that Alexander’s family was a merchant family and they owned a huge property in Scotland including the Press estate and he
spent a good deal of time there. So, he often (opposite to the word ‘rarely’) visited the Press Estate.
Answer: FALSE

Question 2: Henderson pursued a business career because it was what his family wanted.
Solution: Keywords: pursued, business career, family wanted.
Now, in para 2,  line 2-4, “. . . In 1849 he began a three-year apprenticeship to become an accountant. Although, he never liked the prospect of a business career, he stayed with it to please his family.”
Key Note: he began a three-year apprenticeship to become an accountant = Henderson pursued a business career, he stayed with it to please his family = because it was what his family wanted.
Answer: TRUE

Question 3: Henderson and Notman were surprised by the results of their 1865 experiment.
Solution: Keywords: Henderson, Notman, surprised, results, 1865 experiment
Now, in paragraph 3 the reference of the 1865 experiments ‘with magnesium flares as a source of artificial light. However, there is no
mention of their surprise or astonishment about the experiment.
Answer: NOT GIVEN

Question 4: There are many similarities between Henderson’s early landscapes and those of Notman.
Solution: Keywords: many similarities, early landscapes, Henderson, Notman
Now, in para 4,  lines1-3.  “In spite of their friendship, their styles of photography were quite different. While Notman’s landscapes were noted for their bold realism, Henderson for the first 20 years of his career produced romantic images, showing the strong influence of the British landscape tradition.” The lines clearly show that the works of Henderson and Notman did not have much similarities.
Answer: FALSE

Question 5: The studio that Henderson opened in 1866 was close to his home.
Solution: Keywords: studio, opened, 1866, close, home.
Now, in para 5, line 1,  “In 1866, he gave up his business to open a photographic studio, …” But the location of the studio is not mentioned here.
Answer: NOT GIVEN

Question 6: Henderson gave up portraiture so that he could focus on taking photographs of scenery.
Solution: Keywords: gave up, portraiture, focus, taking photographs.
Now, in Para 5, line 2-3, “From about 1870 he dropped portraiture to specialize in landscape photography and other views.”
Key Note:  landscape photography and other views mean photography of scenery, dropped means gave up.
Answer: TRUE

Question 7: When Henderson began work for the Intercolonial Railway, the Montreal to Halifax line had been finished.

Solution: Keywords: Intercolonial Railway, Montreal to Halifax line, finished.
Now, in paragraph 7, lines 5-8. Let’s take a look at lines 5-8, “. .. .That same year, while in the lower St. Lawrence River region, he took some  photographs of the construction of the Intercolonial Railway. This undertaking led in 1875 to a commission from the railway to record the principal structures along the almost-completed line connecting Montreal to Halifax.” The lines suggest that the Montreal to Halifax line was not yet completed at that time.
Answer: FALSE

Question 8: Henderson’s last work as a photographer was with the Canadian Pacific Railway.
Solution: Keywords: last work, photographer, Canadian Pacific Railway.
Now, in paragraph 8, line 1-5. “In 1892 Henderson accepted a full-time position with the CPR (Canadian Pacific Railway) as manager of a photographic department . .. . . .. . . . . . .. … . That summer he made his second trip west, photographing extensively along the railway line as fas as Victoria. He continued in this post until 1897, when he retired completely from photography.”
So, the job with the CPR was his last work, where he did his work of photography extensively.
Answer: TRUE

Questions 9-13: (Completing notes with ONE WORD ONLY)
Tips: Step by step technique to solve Notes/table/form/summary/flow chart/diagram completion

Question 9: Early Life:
was born in Scotland in 1831 – father was a __________.
Solution: Keywords: born, Scotland, 1831, father (answer will be what was his father).

Now, in paragraph 1,  line 1-2, “Alexander Henderson was born in Scotland in 1831 and was the son of a successful merchant.”
Answer: merchant

Question 10:  Start of a photographic career:
people bought Henderson’s photos because photography took up considerable time and the 10. ____________ was heavy.
Solution: Keywords: bought, because, time, heavy.
Now, in Paragraph 5, Line 6-10. “There was sufficient demand for these
types of scenes and others he took depicting the lumber trade, steamboats and waterfalls to enable him to make a living. There was little
competing hobby or amateur photography before the late 1880s because of the time-consuming techniques involved and the weight of the
equipment.
Answer: equipment

Question 11: the photographs Henderson sold were 11. _____________ or souvenirs
Solution: Keywords: photographs, souvenirs.
Now,  in paragraph 5, line 11-12. People liked to buy Henderson’s photos as souvenirs or as gifts. ….
Answer: gifts

Question 12 and 13: Travelling as a professional photographer:
Question 12: took many trips along eastern rivers in a __________.
Solution: Keywords: in 1870s and 1880s, many trips, eastern rivers,

Now, in paragraph 7,  line 1-4. the writer says, “In the 1870s and 1880s Henderson travelled widely throughout Quebec and Ontario. . .. . . .. .He was especially fond of the wilderness and often travelled by canoe on the Blanche, du Lievre, and other noted eastern rivers.” The lines suggest that Henderson made many trips (travelled widely) in a canoe.
Answer:  canoe

Question 13: worked for CPR in 1885 and photographed the _________ and the railway at Rogers Pass.
Solution: Keywords: worked, CPR, 1885, photographed, railway, Rogers Pass.
Now, in paragraph 7, Line -10-12. “In 1885 he went west long the Canadian Pacific Railway (CPR) as far as Rogers Pass in British Columbia, where he took photographs of the mountains and the progress of construction.”
Here, the lines propose that in 1885 Henderson worked for the CPR and took photographs of the mountains.
Answer: mountains

 

** Cambridge IELTS 14, Test 2, Reading Passage 2: Back to the Future of Skyscraper Design Solution with Answer Key

** Cambridge IELTS 14, Test 2, Reading Passage 3: Why Companies Should Welcome Disorder Solution with Answer Key

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *