Cambridge IELTS 16, Test 2, Reading Passage 2: I Contain Multitudes, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 2: Reading Passage 2 – I Contain Multitudes with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

I Contain Multitudes

IELTS Cambridge 16, Test 2, Academic Reading Module, Reading Passage 2

Questions 14-16 Choose the correct letter, ABC or D. (Multiple Choice)

** Tips: How To Solve Multiple Choice Questions in IELTS Reading Module

 

14. What point does the writer make about microbes in the first paragraph?
Answer: D

– They will continue to exist for longer than the human race. First paragraph’s first line. “Microbes, most of them bacteria, have populated
this planet since long before animal life developed and they will outlive us.” Here, the writer says that the microbes will outlive us. Outlive =
live longer than.

15. In the second paragraph, the writer is impressed by the fact that
Answer: C

– the average individual has more microbial cells than human ones. Second paragraph, third line. “What is amazing is that while the number
of human cells in the average person is about 30 trillion, the number of microbial ones is higher – about 39 trillion.” From this line, it is clear that humans have more microbial cells (39 trillion) than human cells (30 trillion).

16. What is the writer doing in the fifth paragraph?
Answer: A

– explaining how a discovery was made Fifth paragraph, third line. “Using microscopes of his own design that could magnify up to 270 times,
he examined a drop of water from a nearby lake and found it teeming with tiny creatures he called ‘animalcules’.” Here, the writer briey tells
about a discovery (how animalcules were discovered).

 

Questions 17-20. Complete the summary using the list of words, A-H, below.

** Tips: How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

 

We should be more tolerant of microbes.

17. Many have a beneficial effect, and only a relatively small number lead to ………. .
Answer: G

– Sixth paragraph, first line. “Yong’s book is in many ways a plea for microbial tolerance, pointing out that while fewer than one hundred
species of bacteria bring disease, many thousands more play a vital role in maintaining our health.” Here, it is said that many thousands of
microbial play an important (vital) role in maintaining our health, and less than one hundred cause disease. Disease = illness. Hence, the
answer is G.

18. In fact, we should accept that our relationship with microbes is one based on ………. .
Answer: B

– Sixth paragraph, sixth line. “Instead we should realize we have a symbiotic relationship, that can be mutually beneficial or mutually
destructive.” The writer said that we have a symbiotic relationship with bacteria. Symbiotic (symbiosis) means interaction between two
different organisms to the advantage of both. It is similar to partnership (word given in the box). Hence, the answer is B.

19. Our poor ………., our overuse of antibiotics,
Answer: H

– Seventh paragraph, fifth line. “Our obsession with hygiene, our overuse of antibiotics and our unhealthy, low-fiber diets are disrupting the
bacterial balance…..” The writer said that we have unhealthy and low-fiber diets (poor diets). Diet = nutrition (word given in the box). Hence the answer is H.

20. and our excessive focus on ………. are upsetting the bacterial balance
Answer: E

– Seventh paragraph, fifth line. “Our obsession with hygiene, our overuse of antibiotics and our unhealthy, low-fiber diets are disrupting the
bacterial balance…..” Obsession = Excessive focus. Hygiene = cleanliness (word given in the box). Hence, the answer is E.

 

Questions 21-26 Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 2?

YES / NO / NOT GIVEN

** Tips: How To Solve Yes No Not Given Question in IELTS Reading Module?

21. It is possible that using antibacterial products in the home fails to have the desired effect.
Answer: YES

– Eighth paragraph, first line. “There are studies indicating that the excessive use of household detergents and antibacterial products
actually destroys the microbes that normally keep the more dangerous germs at bay.” Here, it is given that the excess use of antibacterial
products fails because they kill those bacteria that keep more dangerous bacteria away from us. It means antibacterial products kill beneficial bacteria instead of dangerous ones, which we actually want to kill. Hence, the answer is YES.

22. It is a good idea to ensure that children come into contact with as few bacteria as possible.
Answer: NO

– Eighth paragraph, third line. “Other studies show that keeping a dog as a pet gives children early exposure to a diverse range of bacteria,
which may help protect them against allergies later.” Here, the writer said that it is good to expose children to different bacteria as it protects
them from allergies. Hence, the information in the passage contradicts the statement, and the answer is NO.

23. Yong’s book contains more case studies than are necessary.
Answer: Not Given

– There is no such information given in the passage. There is a reference about Yong’s book and its case studies in the last
paragraph, but there is no information about how many case studies Yong’s book has.

 

24. The case study about bacteria that prevent squid from being attacked may have limited appeal

Answer: YES

– Last paragraph, first line to 4th line. “Among the less appealing case studies……..Another is about squid that carry luminescent bacteria
….” “Among the less appealing case studies …” Less appeal = limited appeal. Hence, the answer is YES.

25. Efforts to control dengue fever have been surprisingly successful.
Answer: NOT GIVEN

– The writer talk about dengue fever in last paragraph’s 6 & 7 line, but there is no such information about success of dengue
control efforts. Hence, NOT GIVEN.

26. Microbes that reduce the risk of infection have already been put inside the walls of some hospital wards.
Answer: NO

– Last paragraph, eighth line. “In the future, our ability to manipulate microbes means we could construct buildings with useful microbes
built into their wall to fight o infections.” The writer said that we could construct walls with microbes built into them in the future. Thus,
microbes are not already put inside the walls. Hence, the answer is NO.

 

 

 

 

Answer Key – I Contain Multitudes

(Cambridge IELTS 16 Test 2 Answer Key, Reading Passage 2)

 

I Contain Multitudes Reading Answers

14   D

15   C

16   A

17   G

18   B

19   H

20   E

21   YES

22   NO

23   NOT GIVEN

24   YES

25   NOT GIVEN

26   NO

 

You may also like...

Leave a Reply