Cambridge IELTS 16, Test 2, Reading Passage 3: How to Make Wise Decisions, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 2: Reading Passage 3 – How to Make Wise Decisions with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

How to Make Wise Decisions

IELTS Cambridge 16, Test 2, Academic Reading Module, Reading Passage 3

Questions 27-30. Choose the correct letter, ABC or D. (Multiple Choice)

** Tips: How To Solve Multiple Choice Questions in IELTS Reading Module?

27. What point does the writer make in the first paragraph?
Answer: B

– A basic assumption about wisdom may be wrong. First paragraph’s first line from end. “Although the truly wise may seem few ……, given
the right context” Here, the writer discussed that wisdom is not something they assumed of; in fact, it is something else. The meaning of the
lines is that wisdom seems to be possessed by a few people (assumption), but in reality, most of us have ability to make wise decision. Hence, the assumption related to wisdom may be wrong.

 

28. What does Igor Grossmann suggest about the ability to make wise decisions?

Answer: C

– The importance of certain influences on it was underestimated. Second paragraph’s first line. “It appears that experiential, situational, and
cultural factors are even more powerful in shaping wisdom than previously imagined,’ says Associate Professor Igor Grossmann…” Igor
Grossmann said that certain factors are more powerful than previously imagined. Hence, their importance was underestimated.

29. According to the third paragraph, Grossmann claims that the level of wisdom an individual shows
Answer: B

– will be different in different circumstances. Third paragraph’s fifth line. “Some situations are more likely to promote wisdom than others.”
Thus, it is clearly given that wisdom changes according to situation. Situation = circumstance. It is claimed by Grossmann.

 

30. What is described in the fifth paragraph?
Answer: D

– a recommended strategy that can help people to reason wisely. Fifth paragraph’s 3rd line to the end of this paragraph. “Research suggests
that when……….related to wise decisions.” In these lines, the writer described about a research that suggests that if we see the situation like an observer, then we make judgments more broadly. So the strategy is to act as a third person (observer), not first person to make wise decision.

Questions 31-35. Complete the summary using the list of words, A-J, below.

** Tips: How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

The characteristics of wise reasoning

31. It is important to have a certain degree of ………. regarding the extent of our knowledge,
Answer: D (modesty)

– Fourth paragraph, second line. “One is intellectual humility or recognition of the limits of our knowledge…” Limit = Extent.
Humility = Modesty. Hence, a certain degree of humility is required

32. and to take into account ………. which may not be the same as our own.
Answer: A (opinion)

– Fourth paragraph’s last line. “along with compromise or integration of different attitudes and beliefs” belief = Opinion. Integration
of different attitudes and belief means we should include different opinions of others.

33. We should also be able to take a broad ………. of any situation.
Answer: C (view)

– Fifth paragraph’s 3rd line. “and another is appreciation of perspectives wider than the issue at hand.” Perspective = view (word given
in the box). Wider = Broad. The meaning of these lines is that we should take wider view of situation.

34. Grossmann also believes that it is better to regard scenarios with ………. .
Answer: F (objectivity)

– Fifth paragraph’s first line to 3rd line, “Grossmann and his colleagues have also found……giving advice to a friend.” To know this
question’s answer, you must know the meaning of “Objectivity”. Objective = of a person or judgment not influenced by personal feelings or
opinions in considering and representing facts. So it is better to regard scenarios with objectivity; it can be done by looking at scenario from a
third-party perspective, as though giving advice to a friend. Therefore, F is the answer.

35. By avoiding the first-person perspective, we focus more on ………. and on other moral ideals, which in turn leads to wiser decision-making.
Answer: G (fairness)

– Fifth paragraph’s 4th line. “when we adopt a third person, ’Observer’ viewpoint we reason more broadly and focus more on
interpersonal and moral ideals such as justice and impartiality.” Impartiality = Fairness. By reading these lines and available options, we find G (Fairness) is the best option that fits in this blank.

 

 

Questions 36-40. Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 3?

(TRUE / FALSE / NOT GIVEN)

** Tips: How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

 

36. Students participating in the job prospects experiment could choose one of two perspectives to take.
Answer: FALSE

– Seventh paragraph’s 4th line. “Participants in the group assigned………. in the control group.” Participants were assigned with
perspective, not they could choose the role. They could only imagine their career. Hence, FALSE.

37. Participants in the couples experiment were aware that they were taking part in a study about wise reasoning.
Answer: NOT GIVEN

– There is no such information given in the passage. There is a discussion about a study on couples in the eighth paragraph, but
there is no information on whether the couples were aware or not about the experiment.

38. In the couples experiments, the length of the couples’ relationships had an impact on the results.
Answer: NOT GIVEN

– There is no such information given in the passage.

39. In both experiments, the participants who looked at the situation from a more detached viewpoint tended to make wiser decisions.
Answer: TRUE

– Seventh and eighth paragraph’s fourth line. Here, both experiments mean an experiment on students and an experiment on couples.
The fourth line of the seventh paragraph “Participants in the group assigned to the ‘distant observer’ role displayed more wisdom-related
reasoning ….”
Fourth line of the eighth paragraph “Couples in the ‘other’s eyes’ condition were significantly more likely to rely on wise reasoning …” Detached viewpoint = other’s viewpoint = distant observer. Hence, participants who viewed the situation from other’s viewpoints make wiser decisions in both experiments.

40. Grossmann believes that a person’s wisdom is determined by their intelligence to only a very limited extent.

Answer: TRUE

– Last paragraph, first line. “We might associate wisdom with intelligence or particular personality traits, but research shows only a small
positive relationship between wise thinking and crystallized intelligence ….” Small positive relationship = limited extent. Hence, the answer is TRUE.

 

 

 

Answer Key – How to Make Wise Decisions

(Cambridge IELTS 16 Test 2 Answer Key, Reading Passage 3)

 

How to Make Wise Decisions Reading Answers

27   B

28   C

29   B

30   D

31   D

32   A

33   C

34   F

35   G

36   FALSE

37   NOT GIVEN

38   NOT GIVEN

39   TRUE

40   TRUE

 

You may also like...

Leave a Reply