Cambridge IELTS 16, Test 4, Reading Passage 2: Changes in Reading Habits, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 4: Reading Passage 2 – Changes in Reading Habits with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Changes in Reading Habits

IELTS Cambridge 16, Test 4, Academic Reading Module, Reading Passage 2

Questions 14-17. Choose the correct letter, A, B, C, D (Multiple Choice)

** Tips: How To Solve Multiple Choice Questions in IELTS Reading Module?

14. What is the writer’s main point in the first paragraph?
Answer: A  ( Our use of technology is having a hidden effect on us)

– First paragraph, lines 4 to 6. “The meaning of these lines is that neuronal circuit related to our reading ability is changing without everyone’s knowledge.” Unbeknown-without the knowledge of someone. Invisible is a synonym to hidden. Hence, there is a hidden effect.

 

15. What main point does Sherry Turkle make about innovation?
Answer: B  ( We should pay attention to what might be lost when innovation occurs)

– Third paragraph, line 2 to 5. “We do not err as a society when we innovate but when we ignore what we disrupt or diminish while innovating.” In these lines, the writer said that we make an err (mistake) when we do not pay attention to what we disrupt or diminish (make or become less) while innovating.

 

16. What point is the writer making in the fourth paragraph?
Answer: D  (Some brain circuits adjust to whatever is required of them)

– Fourth paragraph, line 2 to 6. “It will adapt to that environment’s
requirements” This paragraph is about reading circuit of the brain, and the writer explained that reading circuit changes according to the
requirement. (Adapt- adjust modify)

 

17. According to Mark Edmundson, the attitude of college students
Answer: B  (has influenced what they select to read)

– In Fifth paragraph, line 3 to 5. “In these lines, Mark Edmundson said the students have attitude of no
patience to read longer, denser, and more difficult text so they avoid (not select) classic literature of 19 and 20 century.”

 

Questions 18-22. Complete the summary using the list of words.
** Tips: How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

 

Studies on digital screen use

18. showing some……………. trends.
Answer: D – worrying.

-In Sixth paragraph’s First two lines. Keyword -> Troubling = Worrying.

19. technique to find out how ………………….. each group’s understanding
Answer: H – thorough.

–  In 6 paragraph, line 6 and 7. “Result indicated that who read on print were superior in their comprehension” Keyword – superior
in their comprehension = thorough in understanding.

 

20. finding the order of information …………………… to recall.
Answer: F – hard.

–  In 6 paragraph, line 6 to 8. “Result indicated that students who read on print were superior in their comprehension to screen-reading peers, particularly in their ability to sequence detail and reconstruct the plot in chronological order.” In these lines, the writer said students who read on print were good at understanding and they can better detail information in chronological (following the order of events in which they occurred) order. So it means screen reading peers were not good at such capabilities and it was hard for them to recall order of information.

21. tending to read ………………….. words and phrases in a text to save time.
Answer: B – isolated.

–  In 7 paragraph line 3 to 4. “ Many readers now use a pattern when reading in which they sample the first line and the word-spot
through rest of the text. When the reading brain skims like this, it reduces time allocated to deep reading processes.” Word-spotting = isolated words.

22. superficial understanding of the ……………………… content of material
Answer: C – emotional.

— In 7 paragraph’s last 2 lines. “In other words, we don’t have time to grasp complexity, to understand another’s feelings.” Feelings
= emotions.

 

 

Questions 23-26. YES/ NO/ NOT GIVEN.

** Tips: How To Solve Yes, No, Not Given Question in IELTS Reading Module?

23. The medium we use to read can affect our choice of reading content.
Answer: Yes

– In Eighth paragraph, line 3 & 4. “It is about how all we have begun to read on various mediums and how that changes not only what we
read, but also purposes for which we read.” What we read = choice of reading content. So the answer is YES.

24. Some age groups are more likely to lose the complex reading skills than others.
Answer: No

– Eighth paragraph, line 4 & 5. “Nor is it only about the young. The subtle atrophy of critical analysis and empathy effects us all equally.” It
effects us all equally, not some age groups. So the answer is NO. Atrophy = gradual decline in effectiveness or vigour.

25. False information has become more widespread in today’s digital era.
Answer: Not Given

– In Eighth paragraph, line 5 to 8. In these lines, the writer said that due to a lot of information, we go to familiar (known) information
which is unchecked and receive and require no analysis. It makes likely to influence by false information. But nowhere the writer talk about
false information has become widespread. So the answer is NOT GIVEN.

26. We still have opportunities to rectify the problems that technology is presenting.
Answer: YES

– In Last paragraph’s line 3 & 4. “We possess both the science and the technology to identify and redress the changes how we read before they become entrenched.” It means we have science and technology to nd and rectify (solve/ redress) problems that technology is presenting before they get permanent. Entrenched = firmly established.

Answer Key – Changes in Reading Habits

(Cambridge IELTS 16 Test 4 Answer Key, Reading Passage 2)

 

Changes in Reading Habits Reading Answers

Passage 2

14   A

15   B

16   D

17   B

18   D

19   H

20   F

21   B

22   C

23   YES

24   NO

25   NOT GIVEN

26   YES

 

You may also like...

Leave a Reply