Cambridge IELTS 9, Test 1, Reading Passage 1: William Henry Perkin, Solution With Answer Key

William Henry Perkin Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 9 Test 1 Reading Passage 1. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

William Henry Perkin

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 9, Test 1  Academic Reading Module, Reading Passage 1

 

PASSAGE 1: William Henry Perkin (View Full Passage Here)

Questions 1-7: (True, False, Not Given)
** Tips (link details): How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

Question 1: Michael Faraday was the first person to recognise Perkin’s ability as a student of chemistry.
Keywords: Michael Faraday, first person, recognise, Perkin’s ability, student of chemistry,
Now, in paragraph 2, “His talent and devotion to the subject were perceived by his teacher (at the City of London school) Thomas Hall….”.
This line suggests the fact that it was Thomas Hall, and not Michael Faraday, who first recognised the talent of Perkin in Chemistry. He also advised Perkin to attend the lectures given by Faraday.
Answer: FALSE

Question 2: Michael Faraday suggested Perkin should enroll in the Royal College of Chemistry.
Keywords: Michael Faraday, should enroll, Royal College of Chemistry
Now, at the end of paragraph no. 2, we find the information that Perkin was able to enroll in the Royal College of Chemistry, but there is no mention of the person who suggested Perkin to admit in the college.
Answer: NOT GIVEN

Question 3: Perkin employed August Wilhelm Hofmann as his assistant.
Keywords: employed, Hofmann, assistant,
Now, in paragraph no. 3,lines 1-7, ““At the time of Perkin’s enrolment, the Royal College of Chemistry was headed by the noted German chemist August Wilhelm Hofmann. Perkin’s scientific gifts soon caught Hofmann’s attention and, within two years, he became Hofmann’s youngest assistant.” This means Perkin did not employ Hofmann, rather Hofmann employed Perkin as his assistant.
Answer: FALSE

Question 4: Perkin was still young when he made the discovery that made him rich and famous.
Keywords: still young, discovery, made him rich and famous,
Now, at the end of paragraph no. 3, “Perkin’s scientific gifts soon caught Hofmann’s attention and, within two years, he became Hofmann’s youngest assistant. Not long after that, Perkin made the scientific breakthrough that would bring him both fame and fortune.
Here, fame = famous, fortune = rich, scientific breakthrough = discovery,
So, these lines suggest that Perkin was still young when he made the discovery.
Answer: TRUE

Question 5: The trees from which quinine is derived grow only in South America.
Keywords: quinine, derived, grow, only in South America
Now, the paragraph no. 4 talks about the medicine quinine and its tree which is ‘cinchona tree’ which originates in South America. But, there is no information which suggest that this tree only grows in this part of the world only.
Answer: NOT GIVEN

Question 6: Perkin hoped to manufacture a drug from a coal tar waste product.
Keywords: hoped, manufacture, drug, coal tar waste,
Now, in paragraph 5, lines 4-7, “.. . .. He (Perkin) was attempting to manufacture quinine from aniline, an inexpensive and readily available coal tar waste product.”
Here, attempted = hoped, quinine = a drug for the treatment of malaria.
Answer: TRUE

Question 7: Perkin was inspired by the discoveries of the famous scientist Louis Pasteur.
Keywords: inspired by, Louis Pasteur
Now, at the end of paragraph 5, we find a quote of the world famous scientist Louis Pasteur. But there is no mention of any inspiration received by Perkin from the discoveries of Louis Pasteur.
Answer: NOT GIVEN

 


 

Questions 8-13: Short answer to open questions (NO MORE THAN TWO WORDS)
** Tips (link details): How To Solve Short Answer Questions in IELTS Reading Module?

Question 8: Before Perkin’s discovery, with what group in society was the colour purple associated?
Keywords: before, Perkin’s discovery, what group, purple associated,
Now, in paragraph no. 6, lines 6-9, “Indeed, the purple colour extracted from a snail was once so costly that in society at the time, only the rich could afford it.”
The lines suggest that before the discovery made by Perkin, the colour purple was associated with the rich.
Answer: the rich

Question 9: What potential did Perkin immediately understand that his new dye had?
Keywords: potential, new dye, immediately understand,
Now, at the end of paragraph no. 7, “ .. . . But perhaps the most fascinating of all Perkin’s reactions to his find was his nearly instant recognition that the new dye had commercial possibilities.”
This means that Perkin immediately understood that his new dye had the potential of being sold commercially.
Answer: commercial (possibilities)

Question 10: What was the name finally used to refer to the first colour Perkin invented?
Keywords: finally, name, first colour;
Now, at paragraph no. 7, we can find that the purple colour that Perkin discovered became the world’s first synthetic dye. Later, in the very beginning of paragraph no. 8, the writer mentions, “Perkin originally named his dye Tyrian Purple, but it later became commonly known as mauve.”
So, the final name of the purple colour was mauve.
Answer: mauve

Question 11: What was the name of the person Perkin consulted before setting up his own dye works?
Keywords: name, person, Perkin consulted,
Now, in paragraph no. 8, we can find the name of the person with whom Perkin consulted about setting up his own dye works. “He (Perkin) asked advice of Scottish dye works owner Robert Pullar, who assured him that manufacturing the dye would be well worth it if the colour remained fast and the cost was relatively low.”
Answer: Robert Pullar

Question 12: In what country did Perkin’s newly invented colour first become fashionable?
Keywords: country, fashionable,
Now, at paragraph no. 9 where the writer says, “The company received a commercial boost from the Empress Eugénie of France, when she decided the new colour flattered her. Very soon, mauve was the necessary shade for all the fashionable ladies in that country.”
Answer: France

Question 13: According to the passage, which disease is now being targeted by researchers using synthetic dyes?
Keywords: disease, researchers, using synthetic dyes,
Now, at the end of paragraph no. 10. “And, in what would have been particularly pleasing to Perkin, their current use is in the research for a vaccine against malaria.”
Answer: malaria

 

View Full Passage Here

 

 

Answer Key – William Henry Perkin

Cambridge IELTS 9 Test 1 Reading Passage 1 Answer Keys

 

William Henry Perkin Reading Passage Answers Keys

Passage 1

1. False
2. Not Given
3. False
4. True
5. Not Given
6. True
7. Not Given
8. (the/only) rich
9. Commercial (possibilities)
10. Mauve(was/is)
11. (Robert) Pullar
12. (in) France
13. Malaria(is)

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply