Cambridge IELTS 9, Test 3, Reading Passage 1 – Attitudes To Language, Solution With Answer Key

Cambridge IELTS 9 Test 3 Reading Passage 1 Attitudes To Language Solution with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. You will get step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

Cambridge IELTS 9 Test 3 Reading Passage 1 Attitudes To Language – Explanation

 

Solution of IELTS Cambridge 9 Test 3  Academic Reading Module, Reading Passage 1

 

PASSAGE 1: Attitudes To Language (View Full Passage Here)

 

Questions 1-8: (TRUE, FALSE, NOT GIVEN)

** Tips (link details): How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

Question 1: There are understandable reasons why arguments occur about language.
Keywords: understandable reasons, arguments occur, language,
Now, in first paragraph, lines 2-4, “Language belongs to everyone, so most people feel they have a right to hold an opinion about it. And when opinions differ, emotions can run high. Arguments can start . . .. . . .”.
The lines suggest that there are logics in favour of arguments about language.
Answer: YES

Question 2: People feel more strongly about language education than about small difference in language usage.
Keywords: more strongly, language education, small difference, language usage,
Now, the last lines of paragraph no. 1,   “Arguments can start as easily over minor points of usage as over major policies of linguistic education.”
The lines suggest that people feel as strong about minor points (small differences) as they feel about linguistic education (language education). The feelings are equal for both.
Answer: NO

 

Question 3: Our assessment of a person’s intelligence is affected by the way he or she uses language.
Keywords: assessment, person’s intelligence, affected, uses language,
Now, in lines 2-4 of paragraph no. 2, “.. .. . . linguistic factors influence how we judge personality, intelligence, social status, educational standards, job aptitude, and many other areas of identity and social survival.”
Here, our assessment of a person’s intelligence = how we judge intelligence, affect = influence,
Answer: YES

 

Question 4: Prescriptive grammar books cost a lot of money to buy in the 18th century.
Keywords: prescriptive grammar books, cost a lot, 18th century,
Now, we find the phrase 18th century in paragraph no. 4 and 5. However, we do not find the mention of grammar books being costly in 18th century.
Answer: NOT GIVEN

Question 5: Prescriptivism still exists today.
Keywords: prescriptivism, exists, today,
Now, the answer can be found by studying two paragraphs. First, in paragraph no. 4, the writer talks about what is prescriptivism. “All the main languages have been studied prescriptively, especially in the 18 century approach to the writing of grammars and dictionaries…. . .. . Some usages are “prescribed”, to be learnt and followed accurately;. …. . .”
Then in the beginning of paragraph no. 5, the author says, ““These attitudes are still with us…”. So, the writer says that prescriptivism still exists.
Answer: YES

Question 6: According to descriptivists, it is pointless to try to stop language change.
Keywords: pointless, stop language change,
Now, in paragraph no. 5, lines 4-6, “… .. . it is the task of the grammarian to describe, not prescribe – to record the facts of linguistic diversity, and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation or halting language change.”
Here, attempt the impossible task means it is pointless to try; halting means stop.
Answer: YES

Question 7: Descriptivism only appeared after the 18th century.
Keywords: Descriptivism, after, 18th century,
Now, in paragraph 5, “This approach is summarised in the statement that it is the task of the grammarian to describe, not prescribe – to record the facts of linguistic diversity, and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation or halting language change. In the second half of the 18th century, we already find advocates of this view, such as Joseph Priestley, whose Rudiments of English
Grammar (1761) insists that “the custom of speaking is the original and only just standard of any language”.”
So, these lines suggest that descriptivism appeared first in the 18th century.
Answer: NO

Question 8: Both descriptivists and prescriptivists have been misrepresented.
Keywords: descriptivists, prescriptivists, misrepresented,
Now, in the last paragraph where the author says, “In our own time, the opposition between descriptivists and prescriptivists has often become extreme, with both sides painting unreal pictures of the other.”
Here, misrepresented = painting unreal pictures of the other;
So, the statement is true.
Answer: YES

 


 

Questions 9-12: (Summary completion with list of words given in the box)

** Tips (link details): How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

The title of the summary: The language debate

Question 9: According to __________, there is only one correct form of language.
Keywords: only one, correct form, language,
Now, in the beginning of paragraph no. 3, “. .. . . prescriptivism is the view that one variety of language has an inherently higher value than others, and that this ought to be imposed on the whole of the speech community.”
The lines suggest that people who believe in prescriptivism form the view that only one language is valued over all other languages and it has to be believed by everybody.
Answer: H (prescriptivists)

Question 10: Linguists who take this approach to language place great importance on grammatical ___________.
Keywords: place, great importance, grammatical,
Now, in paragraph no. 4. “… . .. All the main languages have been studied prescriptively, especially in the 18th century approach to the writings of grammars and dictionaries….. . .
. .. .The authoritarian nature of the approach is best characterised by its reliance on ‘rules’ of grammar.”
Here, this approach means the approach of the prescriptivists, place great importance means reliance on,
Answer: F (rules)

Question 11 & 12: Conversely, the view of 11. ____________, such as Joseph Priestley, is that grammar should be based on 12. _____________.
Keywords: view, Joseph Priestly, grammar should be, based on,
Now, we can see the mention of the view of Joseph Priestly in paragraph no. 5. So, let’s take a look at this paragraph.
In paragraph no. 5, the writer says, “Nevertheless, there is an alternative point of view that is concerned less with standards than the facts of linguistic usage. This approach is summarised in the statement that it is the task of the grammarian to describe, not prescribe – to record the facts of linguistic diversity, and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation or halting language change. In the second half of the 18th century, we already find advocates of this view, such as Joseph Priestley, whose Rudiments of English Grammar (1761) insists that ‘the custom of speaking is the original and only just standard of any language’.”
Here, nevertheless = conversely, to describe, not prescribe, = the view of descriptivists, original and just standard = should be based on,
The custom of speaking means the way people should speak or most popular way of speaking / popular speech,
Answers:
11. A (descriptivists)
12. C (popular speech)


 

Question 13: Multiple choice questions

General Idea: This type of question asks you to choose a suitable answer from the options using the knowledge you
gained from the passage. Generally, this question is found as the last question so you should not worry
much about it. Finding all the answers for previous questions gives you a good idea about the title.

What is the writer’s purpose in Reading passage 1?
a. to argue in favour of a particular approach to writing dictionaries and grammar books.
b. to present a historical account of differing views of language.
c. to describe the differences between spoken and written language.
d. to show how a certain view of language has been discredited

Keywords: writer’s purpose,
Now, the passage details about different views and approaches towards language and how they occurred and changed over the course of time. Firstly, we find the view of prescriptivists and then the other view of descriptivism.
Take a look at the last paragraph also. The last paragraph can be considered as the summary of what has been told in the previous paragraphs. Here, the writer says that we can see in present time the conflicting views between prescriptivists and descriptivists which have been a conflict between radical liberalism and elitist conservatism.
So, we can understand that the writer’s purpose in this passage is to present a historical account of differing views of language.
Answer: B (to present a historical account of differing views of language.)

 

 

View Full Passage Here

 

 

Cambridge IELTS 9 Test 3 Reading Passage 1 Answer Keys

 

Attitudes To Language Reading Passage Answers Keys

Passage 1

1. Yes
2. No
3. Yes
4. Not Given
5. Yes
6. Yes
7. No
8. Yes
9. H
10. F
11. A
12. C
13. B

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply