Cambridge IELTS 15, Test 3, Reading Passage 1: Henry Moore, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 15, Test 3: Reading Passage 1 – Henry Moore with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Henry Moore

IELTS Cambridge 15, Test 3, Academic Reading Module, Reading Passage 1

QUESTIONS 1-7: DO THE FOLLOWING STATEMENTS AGREE WITH THE INFORMATION GIVEN IN READING PASSAGE 1?

** Tips: How To Solve True, False Not Given in IELTS Reading

1. Answer: TRUE

Key words: leaving school, Moore, did, father, wanted

It is mentioned in the first paragraph that “After leaving school, Moore hoped to become a sculptor, but instead he complied with his father’s wish”. To ‘comply with something’ means to ‘agree to or obey something’, so Moore agreed to do what his father wished. Thus, this statement is clearly true.

  • want = wish
  • Answer: TRUE.

2. Answer: FALSE

Key words: began, sculpture, first term, Leeds School of Art

By skimming the proper noun ‘Leeds School of Art’, we can find information in paragraph 2 saying that “Although he wanted to study sculpture, no teacher was appointed until his second year”. This means that he could not have studied sculpture in his first year, not to mention his first term. Thus, the answer is FALSE.

Answer: FALSE.

3. Answer: NOT GIVEN

Key words: Royal College of Art, reputation, sculpture, excellent

By skimming the proper noun ‘Royal College of Art’, we can find information in paragraphs 2 and 3 that mention his period of study there. However, there is no information on the reputation of this school. Therefore, the answer is NOT GIVEN.

Answer: NOT GIVEN.

4. Answer: TRUE

Key words: aware, ancient sculpture, visiting, London museums

In paragraph 3, it is stated that Moore visited many London museums where “he discovered the power and beauty of ancient Egyptian and African sculpture”.

  • become aware = discover
  • Answer: TRUE.

5. Answer: NOT GIVEN

Key words: Trocadero Museum, Mayan sculpture, public, interest

The proper noun ‘Trocadero’ can be found through skimming in paragraph 4. It was in this museum that Moore “became fascinated” with a Mayan sculpture, but there is no information on whether the public also found it fascinating. Thus, we do not know if this Mayan sculpture attracted public interest or not.

Answer: NOT GIVEN.

6. Answer: FALSE

Key words: Mayan sculpture, similar, other, stone sculptures

Still in paragraph 4, regarding the Mayan sculpture, Moore thought it “had a power and originality that no other stone sculpture possessed”. The word “originality” and the phrase “no other stone sculpture possessed” imply  that the Mayan sculpture was different and  unlike any others. Thus, it would be wrong to say that the Mayan sculpture was similar to other stone sculptures.

Answer: FALSE.

7. Answer: TRUE

Key words: artists, Unit One, modern art, architecture, popular

Unit One is mentioned in paragraph 5: “The aim of the group was to convince the English public of the merits of […] modern art and architecture”. This means that Unit One wanted to prove to the public that modern art and architecture was of good quality and excellence. In other words, they wanted to make it more popular among the public.

Answer: TRUE.

QUESTIONS 8-13: COMPLETE THE NOTES BELOW.

** Tips: How to Solve Notes,Table, Form, Summary, Flow Chart, Diagram in IELTS Reading Module

8. Answer: resignation

Key words: urged, offer, leave, Royal College

Paragraph 6 mentions the event of Moore leaving the Royal College: “There were calls for his resignation from the Royal College, and the following year […] he left […]”. This means that people wanted Moore to leave by offering his resignation (an announcement made by Moore himself that he would leave the job). Thus, Moore was urged by his employers at the Royal College to offer his resignation.

Answer: resignation.

9. Answer: materials

Key words: turns to, drawing, sculpting, not, available

Moving on to the 1940s, paragraph 8 mentions: “A shortage of materials forced him to focus on drawing”. This means that Moore focused on drawing because materials for sculpting were not available.

  • turn to = focus on
  • not available = shortage
  • Answer: materials.

 

10. Answer: miners

Key words: visiting, hometown, drawings

We know from the start of the passage that Moore’s hometown was named Castleford, so we should be looking for this proper noun. In paragraph 8 we find: “In 1942, he returned to Castleford to make a series of sketches of the miners who worked there”.

  • some drawings ~ a series of sketches
  • Answer: miners.

11. Answer: family

Key words: employed, produce, sculpture, of

Paragraph 9: “In 1944, Harlow, a town near London, offered Moore a commission for a sculpture depicting a family”. The phrase ‘offer someone commission’ means ‘employ someone and pay them with money’. In this case, Moore was employed to make a sculpture of a family.

  • employ = offer [someone] a commission
  • Answer: family.

12. Answer: collectors

Key words: start, buy, Moore’s work

Paragraph 9: “Moore’s work became available to collectors all over the world”. While this sentence alone cannot prove that Moore’s work was ‘bought’ by collectors, it is supported by the following sentence: “the boost to his income […]”. Thus, it can be inferred that Moore gained extra income thanks to collectors buying his work.

  • Answer: collectors.

13. Answer: income

Key words: increased, possible, ambitious, sculptures

This question directly follows question 12: “The boost to his income enabled him to take on ambitious projects”

  • increase = boost
  • make it possible for = enable
  • Answer: income.

 

Answer Key – Henry Moore

Henry Moore (1898-1986) Reading Answers
1. TRUE

2. FALSE
3. NOT GIVEN
4. TRUE
5. NOT GIVEN
6. FALSE
7. TRUE
8. resignation
9. materials
10. miners
11. family
12. collectors
13. income

 

 

You may also like...

Leave a Reply