Cambridge IELTS 10, Test 2, Reading Passage 2: Gifted Children And Learning, Solution With Answer Key

Gifted Children And Learning Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 10 Test 2 Reading Passage 2. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Gifted Children And Learning

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 10, Test 2  Academic Reading Module, Reading Passage 2

 

PASSAGE 2: Gifted Children And Learning (View Full Passage Here)

Questions 14-17 (Identifying information):

** Tips (link details): How To Solve Information Matching or Locating Paragraph In IELTS Reading Module?

Question 14: a reference to the influence of the domestic background on the gifted child.
Keywords: influence, domestic background, gifted child
Now, in paragraph A, the author mentions the importance of ‘home educational provision’ and ‘reported verbal interactions with parents, number of books and activities in their home etc.’ Take a look at the lines 4-6, “For example, a very close positive relationship was found when children’s IQ scores were compared with their home educational provision (Freeman, 2010)”. These suggest the fact that home or domestic background of a gifted child has a great influence on him/her.
Answer: A

Question 15: reference to what can be lost if learners are given too much guidance
Keywords: what can be lost, learners given, too much guidance
Now, in lines 2-3 of paragraph D. The author says, “Conversely, teachers who have a tendency to ‘overdirect’ can diminish their gifted pupils’ learning autonomy.” The line means that if a gifted child is ‘overdirected’ /given too much guidance by their teachers, the gifted pupils’/ learners’ autonomy / independence is badly affected.
Answer: D

Question 16: a reference to the damaging effects of anxiety
Keywords: effects, anxiety
Now, in paragraph F, lines 3-5, “Fear, for example, can limit the development of curiosity, which is a strong force in scientific advance, because it motivates problem-solving behaviour.” So, fear (synonymous to anxiety) has negative effects on the development of curiosity.
Answer: F 

Question 17: examples of classroom techniques which favour socially-disadvantaged children
Keywords: techniques, socially-disadvantaged children
Now, the last few lines of paragraph D, “There are quite a number of new methods which can help, such as child-initiated learning, ability-peer tutoring, etc. Such practices have been found to be particularly useful for bright children from deprived areas.”
Here, new methods = classroom techniques, favour = found to be particularly useful, socially disadvantaged children = children from deprived areas.
Answer: D

 


 

Questions 18-22 (Matching statements with correct person or people)

** Tips (link details): How To Solve Matching Statements With Correct Theory In IELTS Reading?

Question 18: Less time can be spent on exercises with gifted pupils who produce accurate work.
Keywords: less time, exercises, gifted pupils, produce accurate work
Now, in paragraph C, we find the results done by Shore and Kanevsky in 1993. The lines say, “If they (the gifted) merely think more quickly, then we need only teach more quickly. If they merely make fewer errors, then we can shorten the practice.”
Here, make fewer errors = produce accurate work, shorten the practice = less time spent on exercises;
Answer: B (Shore and Kanevsky)

Question 19: Self-reliance is a valuable tool that helps gifted students reach their goals.
Keywords: self-reliance, valuable tool, reach, goals
Now, in paragraph E, we find the research findings of Simonton in 1988 who came “ . . .. . … to the conclusion that above a certain high level, characteristics such as independence seemed to contribute more to reaching the highest levels of expertise than intellectual skills, due to the great demands of effort and time needed for learning and practice.” The lines suggest that independence or self-reliance contributes more or helps a lot to reach the highest level or goal.
Answer: D (Simonton)

Question 20: Gifted children know how to channel their feelings to assist their learning.
Keywords: channel feelings, assist learning
Now, the last lines of the last paragraph, “In Boekaerts’ (1991) review of emotion in the learning of very high IQ and highly achieving children, she found emotional forces in harness. They (which mean the gifted children) were not only curious, but often had a strong desire to control their environment, improve their learning efficiency, and increase their own learning resources.” These lines mean that gifted children actually know to control their learning environment which helps them better to learn more.
Here, emotional forces in harness = channel their feelings, improve their learning efficiency = assist their learning;
Answer: E (Boekaerts)

Question 21: The very gifted child benefits from appropriate support from close relatives.
Keywords: benefits, support from close relatives;
Now, in paragraph A, we find about close relatives’ support from the research of Freeman (2010). Look at lines 7-9, “The higher the children’s IQ scores, especially over IQ 130, the better the quality of their educational backup, measured in terms of reported verbal interactions with parents, number of books and activities in their home, etc.” Here, parents are the close relatives who support gifted children to learn.
Answer: A (Freeman)

Question 22: Really successful students have learnt a considerable amount about their subject.
Keywords: learn, considerable amount, about their subject;
Now, in paragraph E, the second and third lines are the findings of Elshout (1995) “… .. individuals who know a great deal about a specific domain will achieve at a higher level than those who do not.”
Here, know a great deal = have learnt a considerable amount, a specific domain = their subject, achieve at a higher level = really successful,
Answer: C (Elshout)

 


Questions 23-26: (Completing sentences with NO MORE THAN TWO WORDS)

General Idea: In this type of question, candidates are asked to write no more than two words to complete sentences on the given topic. For this type of question, first, skim the passage to find the keywords in the paragraph concerned with the answer, and then scan to find the exact word/words.

Question 23: One study found a strong connection between children’s IQ and the availability of _________ and ________ at home.
Keywords: connection, children’s IQ, at home;
Now, in paragraph A where the writer argues that “A very close positive relationship was found when children’s IQ scores were compared with their home educational provision. The higher the children’s IQ scores, especially over IQ 130, the better the quality of their educational backup, measured in terms of reported verbal interactions with parents, number of books and activities in their home, etc.”
Here, A very close positive relationship = a strong connection;
Answers: books, activities

Question 24: Children of average ability seem to need more direction from teachers because they do not have ________.
Keywords: average ability, more direction, they do not have,
Now, in paragraph B, lines 4-7, “There appears to be a qualitative difference in the way the intellectually highly able think, compared with more average-ability or older pupils, for whom external regulation by the teachers often compensates for lack of internal regulation.”
Here, external regulation = more direction, lack of = do not have,
Answer internal regulation

Question 25: Metacognition involves children understanding their own learning strategies, as well as developing __________.
Keywords: Metacognition, children understanding, learning strategies, developing,
Now, in paragraph B, “To be at their most effective in their self-regulation, all children can be helped to identify their own ways of learning – metacognition – which include strategies of planning, monitoring, evaluation, and choice of what to learn. Emotional awareness is also part of metacognition, so children should be helped to be aware of their feelings around the area to be learned.”
So, the lines suggest that along with the learning strategies, metacognition includes emotional awareness.
Answer: emotional awareness

Question 26: Teachers who rely on what is known as _________ often produce sets of impressive grades in class tests.
Keywords: rely on, produce impressive grades, tests,
Now, in paragraph D, in the first lines talk about teachers’ directing gifted children. Then in lines 3-4 the writer says, “Although ‘spoon-feeding’ can produce extremely high examination results, .. …. .. . ”
Here, extremely high examination results = sets of impressive grades in class tests;
Answer: spoon-feeding

 

 

View Full Passage Here

 

 

Answer Key – Gifted Children And Learning

Cambridge IELTS 10 Test 2 Answer Key, Reading Passage 2

 

Gifted Children And Learning Reading Passage Answers Keys

Passage 2

14. A

15. D

16. F

17. D

18. B

19. D

20. E

21. A

22. C

23. books and activities

24. internal regulation/ self-regulation

25. emotional awareness

26. spoon-feeding

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply