Cambridge IELTS 11, Test 3, Reading Passage 2: Great Migrations, Solution With Answer Key

Great Migrations Passage Solution with Answer Key – Cambridge IELTS 11 Test 3 Reading Passage 2. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Great Migrations

IELTS Reading Passage Solution

 

IELTS Cambridge 11, Test 3  Academic Reading Module, Reading Passage 2

 

PASSAGE 2: Great Migrations (View Full Passage Here)

Questions 14-18: TRUE, FALSE, NOT GIVEN

** Tips (link details): How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

 

Question 14: Local gulls and migrating arctic terns behave in the same way when offered food.

Keywords: local gulls, migrating arctic terns, behave, same way, offered food,

Now, In paragraph no. 2, the first few lines, “An arctic tern, on its 20,000 km flight from the extreme south of South America to the Arctic circle, will take no notice of a nice smelly herring offered from a bird-watcher’s boat along the way. While local gulls will dive voraciously for such handouts, the tern flies on. .. ..”
The lines suggest that local gulls will be attracted to food offered while arctic terns will not pay attention to food when migrating; they behave differently.
Answer: FALSE

 

Question 15: Experts’ definitions of migration tend to vary according to their area of study.
Keywords: experts’ definitions, migration, tend to vary, area of study,
Now, in paragraph no. 4, the first few lines, “But migration is a complex issue, and biologists define it differently, depending in part on what sorts of animals they study. .. .”
Here, biologists = experts, define = definitions, differently = vary, depending in = according to, what sorts of animals they study = their area of study;
Answer: TRUE

Question 16: Very few experts agree that the movement of aphids can be considered migration.
Keywords: very few experts, agree, movement, aphids, can be considered, migration,
Now, look for the word aphids’ movement in paragraph no. 5, “But daily vertical movements by zooplankton in the ocean – upward by night to seek food, downward by day to escape predators – can also be considered migration. So can the movement of aphids when, having depleted the young leaves on one food plant, their offspring then fly onward to a different host plant, with no one aphid ever returning to where it started.”
However, no comparison has been made on experts’ opinion about aphids’ movement considered as migration.
Answer: NOT GIVEN

Question 17: Aphids’ journeys are affected by changes in the light that they perceive.
Keywords: Aphids’ journey, affected, changes, light, they perceive,
Now, in paragraph no. 6, lines 6-11, “ . .. . They allow for the fact that, for example, aphids will become sensitive to blue light (from the sky) when it’s time for takeoff on their big journey, and sensitive to yellow light (reflected from tender young leaves) when it’s appropriate to land. .. ……. .”
Here, when it’s time for takeoff on their big journey = aphids’ journey, will become sensitive to blue light & sensitive to yellow light = affected by changes in the light,
Answer: TRUE

Question 18: Dingle’s aim is to distinguish between the migratory behaviours of different species.
Keywords: Dingle’s aim, distinguish, migratory behaviours, different species,
Now, in paragraph no. 6, in the last few lines “.. .. The value of his definition, Dingle argues, is that it focuses attention on what the phenomenon of wildebeest migration shares with the phenomenon of the aphids, and therefore helps guide researchers towards understanding how evolution has produced them all. ..”
This means the aim of Dingle is to focus attention on the similarities between wildebeest migration and aphid migration, not to distinguish the migratory behaviours of different species.
Answer: FALSE


 

Questions 19-22: Completing/Matching sentences with correct endings

** Tips (link details): How to Solve Sentence Completion Questions in IELTS Reading Module?

General Idea: For this type of question, candidates need to match the beginning and end of sentences. Candidates need to look for keywords in the sentence-beginnings and find the relative paragraphs and then sentences in the passage. Skimming and scanning, both reading skills are essential for this question-type.

Question 19: According to Dingle, migratory routes are likely to –
Keywords: Dingle, migratory routes, likely to,
Now, in paragraph 1, line 8-13, “ . .. . The biologist Hugh Dingle has identified five characteristics that apply, in varying degrees and combinations, to all migrations. They are prolonged movements that carry animals outside familiar habitats; they tend to be linear, . .. .”
Here, tend to = likely to, linear = follow a straight line,
Answer: G (follow a straight line.)

Question 20: To prepare for migration, animals are likely to –
Keywords: prepare, migration, animals, likely to,
Now, in paragraph no. 1 at lines 14-16, the writer says, “ . .. . they involve special behaviours concerning preparation (such as overfeeding) and arrival; .. .”
Here, preparation = to prepare for migration, overfeeding = eat more than they need,
Answer: C (eat more than they need for immediate purposes.)

Question 21: During migration, animals are unlikely to –
Keywords: during, migration, animals, unlikely to,
Now, in paragraph no. 1, line 17-22, “ .. . And one more: migrating animals maintain an intense attentiveness to the greater mission, which keeps them undistracted by temptations and undeterred by challenges that would turn other animals aside.”
Here, undeterred = unlikely to be discouraged; challenges = difficulties;
Answer: A (be discouraged by difficulties.)

Question 22: Arctic terns illustrate migrating animals’ ability to –
Keywords: Arctic terns, illustrate, migrating animals’ ability,
Now, in paragraph 2, line 1-5 , “An arctic tern, on its 20,000 km flight from the extreme south of South America to the Arctic circle, will take no notice of a nice smelly herring offered from a bird-watcher’s boat along the way. . .. .”
Here, will take no notice of = ignore; nice smelly herring (food) = distractions;
Answer: E (ignore distractions.)


 

Question 23-26: Summary completion with ONE word only

** Tips (link details): How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

Title of the summary: The migration of pronghorns

Question 23: Pronghorns rely on their eyesight and _________ to avoid predators.
Keywords: Pronghorns, rely on, eyesight, to avoid, predators,
Now, in paragraph 7 (where the writer talks about the Pronghorns) in lines 24-25, “ .. . Pronghorn, dependent on distance vision and speed to keep safe from predators, .. . .”
Here, dependent on = rely on; vision = eyesight; keep safe = avoid;
Answer: speed

Question 24: One particular population’s summer habitat is a national park, and their winter home is on the _________ where they go to avoid the danger presented by the snow at that time of year.
Keywords: one particular population’s summer habitat, national park, winter home, where, go, avoid, danger, snow,
Now, in paragraph 7 in lines 6-12, “ .. . One population, which spends the summer in the mountainous Grand Teton National Park of the western USA, follows a narrow route from its summer range in the mountains, across a river, and down onto the plains. Here they wait out the frozen months, feeding mainly on sagebrush blown clear of snow. … .”
Here, one population = one particular population; spends the summer = summer habitat; Grand Teton National Park = national park; they wait out the frozen months = their winter home;
Answer: plains

Question 25: However, their route between these two areas contains three ________.
Keywords: their route, these two area, contains, three,
Now, in paragraph 7, lines 13-16, “. .. . These pronghorn are notable for the invariance of their migration route and the severity of its constriction at three bottlenecks. .. . .”
Here, route = migration route;
Answers: bottlenecks

Question 26: One problem is the construction of new homes in a narrow __________ of land on the pronghorns’ route.
Keywords: one problem, construction of new homes, narrow, land, pronghorns’ route,
Now, in paragraph 7, the last few lines, “ . .. At one of the bottlenecks, forested hills rise to form a V, leaving a corridor of open ground only about 150 metres wide, filled with private homes. Increasing development is leading toward a crisis for the pronghorn, threatening to choke off their passageway.”
Here, a crisis = one problem, Increasing development = construction of new homes, only about 150 metres wide = narrow;
Answers: corridor/passageway 

 

 

View Full Passage Here

 

 

Answer Key – Great Migrations

Cambridge IELTS 11 Test 3 Answer Key, Reading Passage 2

 

Great Migrations Reading Passage Answers Keys

Passage 2

14. FALSE

15. TRUE

16. NOT GIVEN

17. TRUE

18. FALSE

19. G

20. C

21. A

22. E

23. speed

24. plains

25. bottlenecks

26. corridor/ passageway

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply