Cambridge IELTS 16, Test 3, Reading Passage 3: Plant ‘Thermometer’ Triggers Springtime Growth by Measuring Night-time Heat, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 3: Reading Passage 3 – Plant ‘Thermometer’ Triggers Springtime Growth by Measuring Night-time Heat with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Plant ‘Thermometer’ Triggers Springtime Growth by Measuring Night-time Heat

IELTS Cambridge 16, Test 3, Academic Reading Module, Reading Passage 3

Questions 27-32. TRUE / FALSE / NOT GIVEN

** Tips: How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

 

27. The Cambridge scientists’ discovery of the ‘thermometer molecule’ caused surprise among other scientists.
Answer: NOT GIVEN

– There is no such information given in the passage. There is some information related to the discovery of the thermometer
molecule by Cambridge scientists in paragraph A, but there is no such information whether it caused surprise among other scientists or not.
Hence, the answer is NOT GIVEN.

 

28. The target for agricultural production by 2050 could be missed.
Answer: TRUE

– D paragraph, fourth line. “It is estimated that agricultural yields will need to double by 2050, but climate change is a major threat to
achieving this.” Here, it is given that the target for 2050 could not be achieved due to climate change. It means it could be missed. Hence, the answer is TRUE.

 

29. Wheat and rice suer from a rise in temperatures.
Answer: TRUE

– D paragraph, fifth line. “Key crops such as wheat and rice are sensitive to high temperatures. Thermal stress reduces crop yields by around 10% of every one degree increase in temperature.” Sensitive means wheat and rice are affected by high temperatures. Hence, the
answer is TRUE.

 

30. It may be possible to develop crops that require less water.
Answer: NOT GIVEN

– There is no such information given in the passage. Hence, the answer is not given.

 

31. Plants grow faster in sunlight than in shade.
Answer: FALSE

– In E paragraph, second line. “During the day, sunlight activates the molecules, slowing down growth. If a plant finds itself in shade,
phytochromes are quickly inactivated – enabling it to grow faster to nd sunlight again.” Here, it is given that sunlight slows the growth of a
plant, and in the shade, the plant grows faster to nd sunlight. The question statement contradicts the information given in the passage.
Hence, the answer is FALSE.

 

32. Phytochromes change their state at the same speed day and night.
Answer: FALSE

– In E paragraph’s 1st part’s second-last line. “’Light-driven changes to phytochrome activity occur very fast, in less than a second,’ says
Wigge. At night, however, it’s a different story. Instead of a rapid deactivation following sundown, the molecules gradually change from their
active to inactive state.” Here, the writer said that during the day, the state of phytochromes changes very fast. However, at night, it changes
gradually (slowly). The question statement contradicts the information given in the passage. Hence, the answer is FALSE.

 

 

Questions 33-37. Which section contains the following information?

** Tips: How To Solve Information Matching or Locating Paragraph In IELTS Reading Module?

33. mention of specialists who can make use of the research findings
Answer: H

– In H paragraph, seventh line. “’Cambridge is uniquely well-positioned………. Into the eld” In these lines they talk about outstanding
collaborators (specialists) who work on more applied aspects of plant biology. Outstanding collaborators can help this new knowledge
(research findings) into the elds. So “H” is the right answer.

 

34. a reference to a potential benefit of the research findings
Answer: D

– In D paragraph, 8th line. “’Discovering the molecules that allow plants to sense temperature has the potential to accelerate the breeding of
crops resilient to thermal stress and climate change.” Here, the writer said that molecules have the potential to speed up the breeding of
crops. It is the potential (having the capacity to do something in the future) benet of the research.

 

35. scientific support for a traditional saying
Answer: G

– In G paragraph, third line. “In fact, the discovery of the dual role of phytochromes provides the science behind a well-known rhyme long used to predict the coming season: oak before ash we’ll have a splash, ash before oak we’re in for a soak.” Here, ‘well-known’ means ‘famous’, and it is said that this rhyme was used earlier (means it is traditional) to predict the season. The writer said that certain discovery gives the science behind this rhyme. Hence, it provides scientific support to this traditional rhyme.

 

36. a reference to people traditionally making plans based on plant behavior
Answer: C

– In C paragraph, first line. “Farmers and gardeners have known for hundreds of years how responsive plants are to temperature: warm
winters cause many trees and flowers to bud early, something humans have long used to predict weather and harvest times for the coming year.” Here, the writer said that farmers and gardeners know about plants’ behavior to temperature, and they used this knowledge to predict weather and harvest times (plan).

 

37. a reference to where the research has been reported
Answer: A

– In A paragraph’s 2nd part’s first line. “The new findings, published in the journal Science, show that phytochromes ….” Hence, the research
(new findings) has been reported in the journal Science.

Questions 38-40. Complete the sentences below.

** Tips: How to Solve Sentence Completion Questions in IELTS Reading Module?

 

38. Daffodils are likely to flower early in response to ………. weather

Answer: Warm (winter)

– In G paragraph, first line. “Other species, such as daffodils, have considerable temperature sensitivity, and can flower months in
advance during a warm winter.” Here, the writer said that daffodils flower early during a warm winter. Hence, the answer is warm (winter).

 

39. If ash trees come into leaf before oak trees, the weather in ………. will probably be wet.
Answer: Summer

– In G paragraph, eighth line. “A warmer spring, and consequently a higher likeliness of a hot summer will result in oak leafing before
ash. …….. a colder summer is likely to be a rain-soaked one.” The meaning of above lines is that warmer spring > hot summer > oak leafing before ash. The opposite of it: ash leafing before oak > colder spring > colder summer (rain-soaked). ‘Rain-Soaked’ means ‘wet’. Hence, the answer is summer.

 

40. The research was carried out using a particular species of ………. .
Answer: Mustard plant(s) / mustard

– In H paragraph, second line. “The work was done in a model system, using a mustard plant called Arabidopsis, …” In the first line of this paragraph, the writer started discussing the research, and later in this line, it is said that the work was done using a mustard plant. Hence, the answer is mustard.

 

 

Answer Key – Plant ‘Thermometer’ Triggers Springtime Growth by Measuring Night-time Heat

(Cambridge IELTS 16 Test 3 Answer Key, Reading Passage 3)

 

Plant ‘Thermometer’ Triggers Springtime Growth by Measuring Night-time Heat Reading Answers

Passage 3

27   NOT GIVEN

28   TRUE

29   TRUE

30   NOT GIVEN

31   FALSE

32   FALSE

33   H

34   D

35   G

36   C

37   A

38   warm (winter)

39   summer

40   mustard plant(s) / mustard

 

You may also like...

Leave a Reply