Cambridge IELTS 16, Test 4, Reading Passage 1: Roman Tunnels, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 4: Reading Passage 1 – Roman Tunnels with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

Roman Tunnels

IELTS Cambridge 16, Test 4, Academic Reading Module, Reading Passage 1

Questions 1-6. Label the diagrams below.

** Tips: How To Solve Notes, Table, Form, Summary, Flow Chart, Diagram in IELTS Reading

The Persian Qanat Method

1. ………………………. to direct the tunneling
Answer: posts

– First paragraph, 3 line. “They introduced the qanat method of tunnel construction, which consisted of placing posts over a hill in a
straight line, to ensure that the tunnel kept to its route.” The meaning of “to ensure that the tunnel kept to its route” is that tunnel should go
into the right direction.

2. water runs into a …………………….. used by local people
Answer: canal

– First paragraph, 7 line. “Once the tunnel was completed, it allowed water to ow from top of a hillside down towards a canal, which
supplied water for human use.” Human use = local people.

 

3. vertical shafts to remove earth and for………………………..
Answer: ventilation

– First paragraph, 6 line. “The excavated soil was taken up to the surface using the shafts, which also provided ventilation.”

 

4. ………………………… made of wood or stone

Answer: lid

– Second paragraph, 3rd line. The shafts were equipped with handholds and footholds to help those climbing in and out of them and were
covered with a wooden or stone lid.”

 

5. …………………… attached to plumb line
Answer: weight

– Second paragraph, 5th line. “Romans hung a plumb line from a rod placed across the top of each shaft and made sure that the weight
at the end of it hung in the centre of the shaft.”

 

6. handholds and footholds used for…………………….
Answer: climbing

– Second paragraph, 3rd line. “The shafts were equipped with handholds and footholds to help those climbing in and out of them.”

 

 

Questions 7-10. TRUE/ FALSE/ NOT GIVEN

** Tips: How To Solve True, False, Not Given in IELTS Reading Module?

7. The counter-excavation method completely replaced the qanat method in the 6 century BCE.
Answer: FALSE

– Third paragraph’s first 3 lines. “It was used to cut through high mountains when the qanat method was not practical alternative.” It
means when qanat method was not useful, then counter-excavation method was used. So counter-excavation method did not completely
replaced qanat method. So FALSE.

 

8. Only experienced builders were employed to construct a tunnel using the counter-excavation method.
Answer: NOT GIVEN

– In third paragraph, from 3rd line to 5th line, they talk about knowledge, skill, and planning needed for counter excavation. But not
anywhere they said only experienced were employed to construct tunnels using counter-excavation method. So NOT GIVEN.

 

9. The information about a problem that occurred during the construction of the Saldae aqueduct system was found in ancient book.
Answer: False

– Third paragraph’s last four lines. In these lines, they said that inscription was written on the side of 428-meter tunnel that describes
how two teams of builders missed each other in the mountain. The problem is written on side of the cave not in any ancient book. So FALSE. (Inscription + written or carved on something)

 

10. The mistake made by the builders of the Saldae aqueduct system was that the two parts of the tunnel failed to meet.
Answer: True

– Third paragraph’s second-last line. “Teams of builders missed each other in the mountain and how the later construction of a lateral
link between both corridors corrected the initial error.” Clearly given. So TRUE. (Lateral = from a side or sides)

 

 

Questions 11-13. Answer the questions below.

** Tips: How To Solve Short Answer Questions in IELTS Reading Module?

11. What type of mineral were the Dolaucothi mines in Wales built to extract?
Answer: gold

– Fourth paragraph, 6th line. “Traces of such tunnels used to mine gold can still be found at Dolaucothi mines in Wales.”

 

12. In addition to the patron, whose name might be carved onto a tunnel?
Answer: (the) architect(‘s) (name)

– In the last paragraph, 11th line. “Most tunnels had inscriptions showing the names of patrons who ordered construction
and sometimes the name of the architect.”

13. What part of Seleuceia Pieria was the Cevlik tunnel built to protect?
Answer: (the) harbour/ harbor

– In the Last paragraph, 13th line. “1.4- kilometer Cevlik tunnel in Turkey, built to divert the oodwater threatening the harbor
of the ancient city of Seleuceia Pieria”

 

 

Answer Key – Roman Tunnels

(Cambridge IELTS 16 Test 4 Answer Key, Reading Passage 1)

 

Roman Tunnels Reading Answers

Passage 1

1   posts

2   canal

3   ventilation

4   lid

5   weight

6   climbing

7   FALSE

8   NOT GIVEN

9   FALSE

10   TRUE

11   gold

12   (the) architect(‘s) (name)

13   (the) harbour / harbor

 

 

You may also like...

Leave a Reply