Cambridge IELTS 16, Test 2, Reading Passage 1: The White Horse of Uffington, Solution with Answer Key

Cambridge IELTS 16, Test 2: Reading Passage 1 – The White Horse of Uffington with Answer Key. Here we will discuss detailed explanation of all the questions of the passage. Here is step by step Solution with Tips and Strategies. This post is for educational purpose only. If you find difficulties in reading passage to find the right answer in the exam, just read the post carefully. Tips and strategies will help you find the right answer.

 

The White Horse of Uffington

IELTS Cambridge 16, Test 2, Academic Reading Module, Reading Passage 1

Questions 1-8 Do the following statements agree with the information

** Tips: How To Solve True, False Not Given in IELTS Reading?

 

1.Most geoglyphs in England are located in a particular area of the country.
Answer: TRUE

– First paragraph, second line. “There are 56 hill figures scattered around England, with the vast majority on the chalk downlands of the
country’s southern counties.” Here, the writer said that there are 56 hill figures in England, and the vast (great quantity) number of these are
located at a particular place (southern counties). The question statement matches the information given in the passage.

Hence, the answer is TRUE. Geoglyphs = Hill figures.

 

2. There are more geoglyphs in the shape of a horse than any other creature.
Answer: NOT GIVEN

– There is no such information given in the passage. There is some information about the shapes of the geoglyphs in the first
paragraph’s third line (The figures include giants, horses…), but no such information is given whether more geoglyphs are in the shape of a
horse or not. Hence, the answer is NOT GIVEN.

3. A recent dating of the Uffington White Horse indicates that people were mistaken about its age.
Answer: TRUE

– Second paragraph, second line. “The White Horse has recently been re-dated and shown to be even older than its previously assigned
ancient pre-Roman Iron Age date.” Here, re-dated means that it was dated again, and shown is a synonym to indicate. The writer said that redating the White horse shows it is older than its previously assigned age. It means people were mistaken about its age. Hence, the answer is TRUE.

4. Historians have come to an agreement about the origins of the Long Man of Wilmington

Answer: FALSE

– Second paragraph, third line. “More controversial is the date of the enigmatic Long Man of Wilmington is Sussex. While many
historians are convinced the figure is prehistoric, others believe that it was the work of an artistic monk from a nearby priory and was created
between the 11 and 15 centuries.”
Agreement means they agree to the same thing. In the passage, it is given that historians have different viewpoints related to the origin of
Long Man of Wilmington. Hence, they have different views, and the answer is FALSE.

 

5. Geoglyphs were created by people placing white chalk on the hillside.
Answer: FALSE

– Third paragraph, first line. “The method of cutting these huge figures was simply to remove the overlying grass to reveal the gleaming
white chalk below.” As per paragraph’s information, geoglyphs were created by removing grass to uncover already present chalk blow. But the question says that people were using chalk to make them. Thus, the answer is FALSE.
Gleaming = of a smooth surface reflecting light.

6. Many geoglyphs in England are no longer visible.
Answer: TRUE

– Third paragraph, fourth line to 6 line. “One reason that the vast majority of hill figures have disappeared is that……….” Here, the
writer discussed the reason for disappearance of hill figures. Hence, the answer is TRUE. Disappearance = not visible.

7. The shape of some geoglyphs has been altered over time.
Answer: TRUE

– In 3rd paragraph, 6th line. “Furthermore, Over hundreds of years the outline the outlines would sometimes change….” The writer said
that “people not always cutting in exactly the same place, thus creating a different shape from the original geoglyph”. Hence, the answer is
TRUE
Altered = Changed

8. The fame of the Uffington White Horse is due to its size

Answer: NOT GIVEN

– Although the writer talked about Uffington White Horse in 4 paragraph, nothing is said about its fame. Hence, the answer is NOT GIVEN.

 

 

Questions 9-13 Complete the Summary below.

** Tips: How To Solve Completing Summaries with and without a Wordlist in IELTS Reading Module?

The Uffington White Horse

9. near an ancient road known as the ……….
Answer: Ridgeway

– Fourth paragraph, third line. “The horse is situated 2.5 km from Uffington village on a steep slope close to the Late Bronze Age (c.
7 century BCE) hillfort of Uffington Castle and below the Ridgeway, a long-distance Neolithic track.” The track is similar to the road. Here, the
Neolithic track is an ancient road. Hence, ridgeway is the answer.

 

10. first reference to White Horse Hill appears in ………. from the 1070s
Answer: documents

– Sixth paragraph, first line. “The earliest evidence of a horse at Uffington is from the 1070s CE when ‘White Horse Hill’ is
mentioned in documents from the nearby….”
Earliest = First. Mention = Reference.

 

11. according to analysis of the surrounding ………., the Horse is Late Bronze Age / Early Iron Age
Answer: soil

– Seventh paragraph, first line. “However,… testing was carried out…..on soil from two of the lower layers of the horse’s body, and from
another cut near the base. The result was a date for the horse’s construction…….. a Late Bronze Age or Early Iron Age origin.”
In this paragraph, the writer explained that the testing done on soil near the horse provided the date of the horse’s construction.

 

12. was a representation of goddess Epona – associated with protection of horses and ……….

Answer: fertility

– Eighth paragraph, fourth line. “Some researchers see the horse as representing the Celtic horse goddess Epona, who was worshipped
as a protector of horses, and her associations with fertility.” Hence, goddess Epona was associated with fertility and the protection of horses.

 

13. was a representation of a Welsh goddess called ……….
Answer: Rhiannon

– Eighth paragraph, ninth line. “It is possible that the carving represents a goddess in native mythology, such as Rhiannon, described
in later Welsh mythology as a beautiful woman dressed in gold and riding a white horse.”
Here, the writer said that the carving represents a goddess (Welsh goddess) like Rhiannon. Hence, the answer is Rhiannon.

 

 

Answer Key – The White Horse of Uffington

(Cambridge IELTS 16 Test 2 Answer Key, Reading Passage 1)

 

The White Horse of Uffington Reading Answers

1   TRUE

2   NOT GIVEN

3   TRUE

4   FALSE

5   FALSE

6   TRUE

7   TRUE

8   NOT GIVEN

9   Ridgeway

10   documents

11   soil

12   fertility

13   Rhiannon

 

You may also like...

Leave a Reply